Op zoek naar verborgen patiënten
Vlaamse ziekenhuizen willen met behulp van artificiële intelligentie en CT-scans covid-19-patiënten beter opsporen. Het gespecialiseerde Vlaamse techbedrijf icometrix stelt zijn platform ter beschikking.
Het Universitair Ziekenhuis Brussel laat sinds vorige week alle patiënten die zich aanmelden voor een opname langs de CT-scanner passeren. Het nieuwe coronavirus tast op een specifieke manier de longen aan. Dat is zichtbaar op een CT-scan. Uit de eerste resultaten bleek dat één op de tien patiënten met andere klachten ook besmet waren met het virus.
Het UZ Leuven, het UZ Brussel en het UZ Antwerpen werken samen met andere Belgische ziekenhuizen aan een project om de diagnose via CT-scans te verfijnen en te automatiseren. “De CT-scans kunnen zelfs patiënten met covid-19 in de beginfase ontdekken, die nog negatief testen in het labo”, vertelt professor Paul Suetens van de KU Leuven, die het project coördineert om de hoeveelheid aangetast longweefsel op te sporen via CT-scans. “We willen een zo goed mogelijk hulpmiddel maken voor de radiologen. In de komende zware weken is het handig dat ze worden geholpen door een computer die niet vermoeid raakt en helpt het aangetaste longweefsel nauwkeurig in kaart te brengen. In de buurlanden lopen ook projecten met CT-scans, waaronder dat van de Belgische dokter Erik Ranschaert in Nederland. Wij hebben contact met elkaar, het is een vergelijkbaar project. Vooral via Vlaamse ziekenhuizen hebben we al een mooie dataset van scans opgebouwd en die breidt nog uit. De data en de technologie zijn geen probleem. Daarvoor kunnen we rekenen op icometrix. Op basis van zijn onlinesoftware om CT-scans van hersenen te analyseren maken we een versie om scans van longen te beoordelen.”
Race tegen de tijd
Samen met andere specialisten van de deelnemende ziekenhuizen ontwikkelt icometrix software die de longschade door covid-19 kan herkennen. “Dat doen we pro bono”, zegt CEO Wim Van Hecke. “We willen ons steentje bijdragen. Het idee kwam twee weken geleden van onze CTO, Dirk Smeets. Hij stootte op een artikel over het gebruik van CT-scans tegen het coronavirus in China. We hebben snel het akkoord gekregen van onze raad van bestuur om ervoor te gaan. Sindsdien is het een race tegen de tijd. Onze voorzitter, professor André Oosterlinck (onder meer ererector van de KU Leuven, nvdr), wilde meteen mee aan de kar trekken om de universiteiten en de ziekenhuizen te mobiliseren. We hebben al mooie data, maar met meer scans kunnen we de nauwkeurigheid nog opdrijven.”
De Europese privacyregels zijn nog een obstakel. “We mogen die scans niet zomaar verwerken”, zegt professor Suetens. “Medische data worden terecht gezien als heel gevoelige gegevens. We hebben toestemming van de patiënten nodig, maar dat is vaak moeilijk als ze al zwaar ziek zijn. We staan in contact met de federale kabinetten om daar een oplossing voor te vinden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier