OP NAAR DE BEURS !

VEEL REDENEN.

Het vergaren van kapitaal op de beurs is in meer dan één opzicht interessant.

Een grotere diversiteit van de financieringsbronnen geeft het bedrijf meer vrijheid van handelen. De mogelijkheid om de markt herhaaldelijk aan te spreken, verschaft een grote financiële flexibiliteit.

Een beursnotering is een kwaliteitslabel dat de reputatie en de geloofwaardigheid van het bedrijf vergroot. Dat kan de weg openen naar nieuwe markten. Leveranciers en klanten waarderen de publiciteit, terwijl de banken sneller geneigd zijn de financiële touwtjes wat te vieren.

Een minder evident gevolg is de invloed op de rekrutering van hooggekwalificeerd personeel, dat gevoelig is voor de bijkomende aantrekkingskracht van een beursnotering.

De kapitaalkosten van het bedrijf verminderen. Gezien de permanente valorisatie van het bedrijf en de liquiditeit die de markt verschaft, zijn de investeerders immers tevreden met een geringere risicopremie. “Van een beursvennootschap verwacht men meestal een rendement in de grootte-orde van 9 tot 10 %,” verklaart Frédéric de Laminne van Generale Bank. “Bij bedrijven die niet genoteerd staan, is dat gemakkelijk 13 tot 16 %.”

De familiale aandeelhouders kunnen uit het bedrijf stappen tegen een door de markt bepaalde en dus onbetwistbare prijs.

Het wordt makkelijker om partnerships te vormen en andere bedrijven over te nemen. Een extra kapitaalverhoging geeft de onderneming de middelen die nodig zijn om een andere firma te verwerven.

De werknemers kunnen gestimuleerd worden door hen als aandeelhouders in de groei van het bedrijf te laten participeren. Zo verdeelt het biotech-bedrijf Innogenetics onder zijn personeel warrants die de kans geven om tegen een aantrekkelijke prijs aandelen te kopen.

De aankondiging van een beursintroductie, op korte of lange termijn, kan privé-investeringen aantrekken : institutionele investeerders zullen namelijk vlugger toehappen. Het vooruitzicht op een beursintroductie geeft hen immers een veiligheid. De investering kan gebeuren door de uitgifte van converteerbare obligaties of warrants. Op de vervaldatum hebben de investeerders een grotere kans om hun oorspronkelijke belegging terug te krijgen.

NEGATIEF.

Het verlies van de controle is de belangrijkste reden die kmo’s ervan weerhoudt de stap naar de beurs te zetten. Toch kan men dat risico beperken door verscheidene financiële instrumenten te hanteren, zoals het administratiekantoor, een Nederlandse structuur die de beslissingsmacht in de handen van de bestuurders concentreert.

Een ander bezwaar is de noodzaak van een transparante boekhouding : ze kan tot ingrijpende veranderingen leiden, zoals het voorleggen van een reële omzet, het verdwijnen van parallelle geldstromen of van verborgen vergoedingen. Hoewel dit criterium voor sommige kmo’s een probleem lijkt, zou men de professionalisering van de boekhouding in feite moeten beschouwen als een verbetering van het bestuur van het bedrijf.

VERONIQUE PIRSON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content