Op het derde niveau
Als je een gemiddelde zou willen maken van de sterke figuren die de nieuwe economie bevolken, zou het resultaat niet ver van Jo Van Gorp liggen. Spontaan, levendig, altijd tot een grap bereid en hopen commercieel talent. Sinds kort is hij managing director van Level 3 Communications in België. Deze jonge, wereldwijde telecomoperator is bij ons onlangs van start gegaan en legt een optisch vezelnetwerk aan voor bedrijven die internet in huis willen halen.
Van Gorp was oorspronkelijk een juridische weg ingeslagen. Hij studeerde af aan de KU Leuven in 1988 en vertrok voor een bijkomend jaar Europees recht naar Saarbrücken. “Daar kon ik de lessen in het Duits en het Engels volgen. Ik wilde echt aan mijn talen werken,” zegt Van Gorp. Tot zijn verbazing kreeg hij na de studie een beurs en mocht hij drie maanden in het juridische hart van het Europees Parlement werken. Daarna ging hij aan de slag bij GWSAAR, een bedrijf dat van het Duitse ministerie van Economische Zaken afhangt.
Toen hij naar België werd teruggeroepen om zijn vaderland te dienen, maakte hij gebruik van zijn vrije tijd om consultant bij EPPA te worden. De grootste klant van het kantoor was BT. Dat werfde hem uiteindelijk aan om contracten af te handelen en licenties te verkrijgen. In die tijd werkte Van Gorp in hetzelfde bureau als Marc Destree, strategisch verantwoordelijke voor Europa bij BT. Destree kon ook niet stilzitten en samen verhuisden ze naar MFS Communications. “We waren pioniers. We waren het eerste bedrijf in Europa dat zich aan de opbouw van een eigen netwerk waagde,” herinnert Van Gorp zich. “Soms organiseerden we vergaderingen om vijf uur ‘s morgens, op zondag. Gelukkig heb ik een fantastische echtgenote…” Het laatste project waarvoor hij zich inzette was de fusie met MCI WorldCom. Daarna werd het routine.
Routine is de ergste vijand van Jo Van Gorp. Dus verliet hij de operator samen met een aantal collega’s om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Ze stelden het Europese gevechtsplan op voor het ambitieuze Level 3 Communications. Na maanden van reizen vroeg hij de voorzitter van de groep – een vriend – om in België te mogen blijven. “Ik werk evenveel als vroeger. Maar dichtbij je familie zijn, is vooral een kwestie van feeling.” Van Gorp staat nu aan het hoofd van een veertigkoppig team dat tegen het einde van het jaar dubbel zoveel leden moet tellen en naar behoren functioneren. Stress? “Zo zie ik dat niet. Ik werk veel en ik ben soms heel moe, maar wat ik doe, doe ik graag. Ik geloof erin en ik kan rekenen op een goed team.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier