Op de man af

Scheren doe je het best na het douchen : de huid is dan zachter en bovendien : wie de beste scheerschuim en -crème gebruikt, hoeft zich na het scheren niet eens meer af te spoelen.

SERGE VANMAERCKE

Onze vaders en grootvaders besprenkelden hun huid na elke scheerbeurt met een lotion op basis van alcohol. Die alcohol was toen om meerdere redenen raadzaam : allereerst voor de hygiëne (de barbier gebruikte meermaals hetzelfde mesje voor verschillende klanten) en ook omdat de kwaliteit van het water soms twijfelachtig was. Als gezichtsreinigend middel is sterke alcohol tegenwoordig naar de barkast verbannen.

Het scheren

is onderhevig aan andere gewoonten en dat vertaalt zich ook in andere producten. Miek Vercauteren, brand manager bij Aramis nummer één op gebied van cosmetica voor mannen vertelt dat Aramis in de allereerste plaats streeft naar een goed verzorgde huid. En dat is meer dan een goed uitziende huid.

Bijvoorbeeld al gehoord van een aftershave die even aangenaam verfrissend is voor hals en aangezicht als voor kin en wangen ? Of van de mousses en crèmes die eigenlijk geen zeep bevatten maar toch reinigen ? Het scheren vergemakkelijken en bovendien een verzorgende werking hebben ? Heel even met de hand over wangen en kin wrijven zodat de achtergebleven sporen van het product in de huid dringen, en klaar is Kees.

Volgens Miek Vercauteren moeten mannen een douche nemen vóór het scheren, zodanig dat hun huid schoon is en de poriën vrij zijn waardoor het risico op snijwonden en infecties kleiner wordt. Natuurlijk biedt ook de douche een aantal interessante producten voor gezichtsreiniging : bijvoorbeeld de producten die de baardhaarwortels bevochtigen, zodanig dat die zich uit de huidlaag stoten, waardoor het scheren vergemakkelijkt. Het mesje raakt de wortel dus niet, en deze scheerbeurt is volledig pijnloos.

“Scheermesjes, da’s het beste”, wordt al te vaak gezegd.

Toch

weet iedereen dat veel mannen zich inderhaast moeten scheren : in de auto op weg naar het werk bijvoorbeeld. Dan is een scheermesje uiteraard onhandig, in tegenstelling tot een scheerapparaat op batterijen. Nochtans is ook hier het gebruik van een lotion een zalige noodzaak. Waarom ? “Omdat je anders de haren uittrekt i.p.v. snijdt“, antwoordt Miek Vercauteren. Deze speciale lotion ontvet het haar en maakt het droog. Het huidoppervlak wordt hierdoor gelijk en glad gemaakt en de lotion werkt daarenboven kalmerend.

“Maar of je nu een scheermes of een elektrisch apparaat gebruikt, je moet regelmatig de mesjes vervangen”, benadrukt Miek Vercauteren. Vergeet niet dat een apparaat goed onderhouden moet worden, wat een jaarlijkse vervanging betekent. Mechanische mesjes kun je drie of vier keer gebruiken. Het is de kwaliteit van het mesje die het verschil maakt. Goed scheren betekent het haar snijden, niet uitrukken !

Glad

geschoren, man herboren ? Nog niet helemaal, want na de scheerbeurt is een aangepaste aftershave een aanrader. De onderzoekingen op het gebied van huidverzorging voor mannen nemen gestaag toe. “Daarom wordt in onze laboratoria niet alleen rekening gehouden met de huideigenschappen van de man, maar ook met zijn houding en zijn wensen : scheren moet vlug en makkelijk gaan. Kijk maar naar ons flesje pre-shave. Als dat in de auto omkiepert, loopt het niet gelijk leeg. Want daar hebben we rekening mee gehouden. Omdat ‘scheren-op-weg-naar-het-werk’ gewoon een dagelijkse realiteit is. Hetzelfde geldt voor onze ‘drie-in-één’ producten. Handig en snel. Zoals mannen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content