Op algemeen verzoek

In De Gouden Muts, achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot, wordt gulle gastronomie geserveerd.

In Aarschot is het wel even zoeken naar een restaurant waar men verfijnd kan eten op niveau. De Gouden Muts ligt verscholen in een straatje bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, achter een honderd jaar oude en vrij onopvallende voorgevel. Het achterhuis herbergt evenwel een ruime, aangename eetzaal, ingericht in een mengelmoes van stijlen en uitgevend op een groene binnentuin.

De Gouden Muts is het levenswerk van Geert Ieven en Ingrid Van de Broeck, die wij echter niet te zien kregen : Ingrid was op stap met de kinderen en Geert hield zich gedeisd in de keuken. Hij kreeg zijn basisopleiding aan de Leuvense vakschool en leerde de stiel in het Brusselse restaurant Mon Manège à Toi. Daarna was hij drie jaar kok in het à la carte lunchrestaurant van het parlement. ’s Avonds verzorgde hij een traiteursdienst vanuit het huis achter de kerk ; op algemeen verzoek van zijn klanten opende hij daar drie jaar geleden ook een restaurant.

Wij bezochten De Gouden Muts op een avond in de week, lieten de ouderwets ingerichte aperitiefhoekjes in het voorhuis links liggen en installeerden ons achteraan naast de geopende tuindeur. De lichte, elegant gedecoreerde eetzaal, het vriendelijke meisje dat ons bediende en de zacht geprijsde menu’s stelden ons onmiddellijk op ons gemak. De spijskaart (verpakt in golfkarton) vermeldt specialiteiten zoals slaatje met kalfszwezerik en spekreepjes in tuinkersdressing (690 fr.), visassortiment De Gouden Muts (890 fr.) en ossehaas met kalfszwezeriken in een ganzenleversaus met truffel (820 fr.).

Bij het welkomstdrankje en de amuse-gueules met scampi kozen wij het menu “Kreeftenfestival” : aperitief met hapjes, vijf gerechten en koffie voor 1800 frank. Doe daar 500 frank bij en de glazen worden naar believen gevuld met aangepaste wijnen.

Om te beginnen verscheen een zomerse salade met kreeft, blokjes ganzenlever en sinaasappel. Daarbij werd een Muscat domaine du Bosq geschonken, een dorstlessende droge wijn uit de Pays d’Oc. De tweede wijn had heel wat meer te vertellen : een Pessac Léognan ’95 “vin générique” (samengesteld uit verschillende wijnen van dezelfde streek).

In het bord kwam een krachtig soepje van diepzeekreeftjes en grijze garnalen met rouille, gevolgd door een torentje van gegrilleerde gamba’s en courgette met tomatenfondue. Daarna was er babykreeft met currysaus, waarbij de lichte rode Bourgueil domaine de la Grive een zeer goed voorstel bleek te zijn.

Tot slot van de smakelijke maaltijd proefden we vers gedraaid basilicumijs met terrine en bavarois van rode vruchten, vergezeld van koffie met snoeperijen (niet alle koekjes waren krakend vers).

PIETER VAN DOVEREN

Geert Ieven en Ingrid Van de Broeck Hun zacht geprijsde menu’s vormen de gastronomische hoop van Aarschot.

Partner Content