Oostenwind

Polen krijgt zelden aandacht in de financiële media, maar is niettemin de enige Europese economie die aan de recessie ontsnapt is.

Oost-Europa wordt maar al te vaak en onterecht beschouwd als één groot homogeen blok. Letland, Tsjechië, Hongarije en Polen hebben weliswaar een aantal dingen met elkaar gemeen, bijvoorbeeld op geografisch en politiek-historisch vlak, maar vanuit macro-economisch standpunt steekt de Republika Polska er met kop en schouders bovenuit! Een feit dat een beetje onopgemerkt voorbij is gegaan, is dat Polen het enige Europese land is dat tijdens de crisis is blijven groeien: in 2008 steeg het bruto binnenlands product (bbp) met ongeveer 5 %, in 2009 met 1,7 %. Aangezien het land in veel betere financiële gezondheid verkeert dan veel van zijn buren, waaronder Rusland en Hongarije, beschikte het over de nodige middelen om via renteverlagingen en fiscale maatregelen snel zijn economie te ondersteunen. Onlangs is het land voor het eerst verschenen in de lijsten van diverse beheerders, zoals Carmignac Gestion en Henderson Global Investors, wat uiteraard onze aandacht heeft getrokken en onze nieuwsgierigheid heeft geprikkeld. Om meer te weten te komen over de beleggingsopportuniteiten die Polen te bieden heeft, hadden we een gesprek met Philip Screve, senior asset manager emerging Europe bij Dexia Asset Management, met Pavel Kopecek, beheerder van het aandelenfonds Centraal- en Oost-Europ bij KBC Asset Management, en met Greet Vander Roost, econome, eveneens bij KBC Asset Management.

De Poolse beurs

De beurs van Warschau, de op twee na grootste van Oost-Europa na haar Russische en Turkse tegenhangers, is er weliswaar op vooruitgegaan sinds het dieptepunt in maart 2009, maar vanwege haar defensieve karakter was de stijging niet zo sterk als die op de twee andere beurzen, die een stuk volatieler en risicovoller zijn. De Poolse beurs is meer liquide en biedt een grotere diversiteit op het vlak van bedrijven en sectoren dan de beurzen in de buurlanden. Ze is overigens over het algemeen ook duurder, omdat pensioenfondsen en lokale beleggingsfondsen verplicht zijn een deel in het land te beleggen. Hun lokale allocatie schommelt momenteel rond 28 %, terwijl ze de afgelopen jaren ver boven 30 % lag. Het is dus goed mogelijk dat ze opnieuw zal stijgen. Liquiditeit, defensief karakter, diversiteit: die troeven hebben er in zekere zin voor gezorgd dat de Poolse beurs de draaischijf is geworden van de markten in Oost-Europa. In 2010 zullen er nog nieuwe lokale namen bijkomen als gevolg van privatiseringen, evenals buitenlandse namen, aangezien bedrijven uit buurlanden steeds meer interesse krijgen in een beursgang op een markt die dergelijke troeven biedt en die beleggers aantrekt.

Door Béatrice Denis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content