Onze favorieten voor 2017
We willen u uiteraard onze favorieten voor 2017 niet onthouden. Ze zijn haast allemaal gebaseerd op onze favoriete thema’s voor volgend jaar, zoals de verdere terugkeer van grondstoffen (basis- en edelmetalen), energie, landbouw en gezondheid (farma & biotech). We brengen de top tien in alfabetische volgorde en in die volgorde zal vanaf maandag 19 tot vrijdag 30 december ook dagelijks één portret op onze website verschijnen. Die portretten bundelen we dan in het eerste nummer van 2017 (op 5/1). Op dezelfde manier schetsen we de perspectieven van de belangrijkste tien vreemde munten (van Amerikaanse dollar tot Turkse lira) op de website en in de print.
1. Ablynx. Dit was onze miskleun in de favorietenlijst twaalf maanden geleden, want de koers verloor bijna 40 procent dit jaar. De markt heeft fors overdreven. Dat biedt de kans om uw positie aan te vullen (Zie Portefeuille p. 12-13).
2. Anglo-Eastern Plantations. Met enige vertraging staat de landbouwsector weer in de belangstelling (zie Analyse p. 2-3). De biedstrijd om MP Evans illustreert dat de palmolieplantagegroep Anglo-Eastern Plantations een veelvoud waard is van de huidige koers.
3. Cameco. De uraniumprijs is in de loop van 2016 verder gezakt door de ontgoocheling rond Japan. De koers van Cameco is daardoor naar het peil van 2003 teruggevallen. Nu andere energieprijzen herstellen, moet ook Cameco de bodem achter zich raken.
4. CF Industries. Meststoffenproducenten beleven moeilijke tijden. De grootste speler in stikstofhoudende meststoffen zag zijn koers met 35 procent dalen. We denken dat ook dit deel van de landbouwsector de bodem achter zich heeft gelaten.
5. MDxHealth. Ondanks een sterk herstel in de afgelopen maanden presteerde MDxHealth een stuk minder dan verhoopt in 2016. Maar na de kapitaalverhoging ligt de weg vrij voor een sterke omzetgroei, winstgevendheid en hogere beursnoteringen.
6. Newmont Mining. Een van de meest kwalitatieve goudmijnen. Het mag uiteraard ook de goudmijntracker VanEck Vectors Goldminers zijn. Goud en goudmijnen deden het ondanks een mindere tweede jaarhelft al prima in 2016 en we verwachten met president Trump en andere onzekere factoren een (minstens) even goed 2017 voor het bekendste edelmetaal.
7. Novo Nordisk. De Deense wereldspeler in diabetesmedicijnen kende een annus horribilis op de beursvloer door de prijsdruk in de VS. Ex-portefeuillewaarde mag terugkeren naar voorbeeldportefeuille (zie Portefeuille p. 12-13).
8. Nyrstar. Deze grondstoffenwaarde bleef schromelijk achter op het algemene herstel in de sector. Het biedt een groot potentieel, maar houdt ook nog steeds een hoger dan gemiddeld risico in. Toch vinden we dit een portefeuillekandidaat (zie Portefeuille p. 12-13).
9. Resilux. Het bedrijf trok zich in 2016 onder dwang terug uit de joint venture Air-O-Lux. Dat zorgt voor nettokaspositie en de mogelijkheid versneld te groeien in de klassieke pet-activiteiten.
10. Transocean. De oliedienstenspeler heeft, net als de hele sector, heel zwaar geleden onder de spectaculaire duik van de olieprijs tot begin 2016. Het is dan ook een herstelkandidaat (zie Portefeuille p. 12-13).
www.insidebeleggen.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier