Ongelooflijk maar Bardi

Over de Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi is de jongste jaren behoorlijk wat te doen. Naar aanleiding van haar honderdste verjaardag werden verscheidene monografieën en rondreizende expo’s aan haar gewijd. Een ervan, die geproduceerd werd door de Nilufar Gallery in Milaan, komt naar het Design Museum in Gent. Bo Bardi was een multitalent: behalve architect was ze scenograaf, modeontwerper, museumdirectrice, journalist en illustrator. Toch kreeg ze pas op haar 74ste haar eerste solotentoonstelling.

De loopbaan van Bo Bardi startte in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar toen haar pas opgerichte kantoor werd platgebombardeerd, gooide ze haar leven om. In 1946 leerde ze haar man Pietro Maria Bardi kennen. Ze besloten naar Brazilië te emigreren en bleven er de rest van hun leven. Daar startte Lina Bo Bardi in 1948 een meubelatelier, samen met de architect Giancarlo Palanti. Hun Studio d’Arte Palma bestond maar drie jaar, maar produceerde wel boeiende meubelstukken in natuurlijke materialen zoals leder, touw en jacarandahout. De expo vertelt het verhaal van een radicale vernieuwer, die haar plaats verdient in de architectuurgeschiedenis.

Lina Bo Bardi & Giancarlo Palanti. Studio d’Arte Palma (1948-1951), van 25 oktober tot 16 februari in het Design Museum in Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content