Omringd door 4000 bewakers

De nieuwe topman van Securitas België heet Kris van den Briel. Hij staat aan het hoofd van 4000 bewakers.

Kris van den Briel beweegt al 21 jaar op en rond luchthavens. Sinds kort mag hij zich chief executive officer van Securitas België noemen. Dat is de nieuwe naam voor Securis. Een mastodont in het Belgische bewakingswereldje, met 4000 werknemers en een omzet van 165 miljoen euro. “Het gaat goed met onze sector, omdat er welvaart wordt gecreëerd. Mensen willen die welvaart beschermen. Wij floreren dus niet in oorlogen en crisissituaties.”

Zijn loopbaan begon in 1983 bij het toenmalige Belgavia, vandaag Aviapartner. Van den Briel werkte als exportbediende op de vrachtafdeling. Twee jaar later mocht hij al leiding geven aan 75 mensen. In 1989 begon het echte werk, toen Van den Briel operationeel directeur bij Securis werd. Hij herinnert zich hoe hij binnen kwam als “werknemer nummer 48”, terwijl de groep vandaag 4000 mensen telt. In 1989 had Securis net het contract binnengehaald voor de beveiliging van de luchthaven van Zaventem. De aanslag met een toestel van PanAm boven het Schotse Lockerbie in december 1988 zorgde voor booming business in de beveiliging van de luchtvaart. Maar Securis trok ook alle commerciële registers open om elders bewakers op pad te sturen. Eveneens in 1989 werd de Amerikaanse ambassade binnengehaald. In 1997 volgde de Europese Commissie, waar vandaag al 700 bewakers werken.

Vanaf 1999 mocht Van den Briel zich specifiek toeleggen op de grote contracten en in december 2003 werd hij CEO van België. “De grote evolutie in de voorbije vijftien jaar is de toegenomen professionalisering,” mijmert de topman. “Bewaken is een echt beroep geworden, met een grondige opleiding en een reglementering van Binnenlandse Zaken. Ook bij de publieke opinie kreeg de bewaker een beter imago.”

Elf september zorgde voor een beperkte groei, vooral in de luchtvaart en bij Amerikaanse instellingen. Maar ook door de neerwaartse conjunctuur bespaarden klanten op hun bewakingscontracten. “Er zijn geen aanslagen, dat betekent dat wij goed bezig zijn. Maar we moeten die investeringen in preventie wel blijvend kunnen verantwoorden.”

W.R.

“Onze sector floreert niet in oorlogen en crisissituaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content