Omicron helpt Irakezen aan water
Met de verkoop van tien kunststof-lasmachines aan een Irakese firma pikt Omicron enkele gouden granen mee bij de heraanleg van het drinkwaternet in de stad Basra. En er is hoop op meer.
De ene zijn dood is de andere zijn brood. Dat is de harde economische realiteit in Irak. Nu het land na de verwoesting van de oorlog weer wordt opgebouwd, staan de buitenlandse bedrijven te drummen om Irakese orders binnen te halen. Op de beurs Rebuild Iraq stelden meer dan 1400 bedrijven uit een 25-tal landen hun producten en kennis voor. Ook Omicron, een producent van kunststoflasmachines uit Geetbets, trok naar Koeweit voor een demonstratie van haar machines.
“Het was de organisatie International Fairs en Promotions (IFP) die ons informeerde over de beurs,” vertelt Gilbert Knaepen, zaakvoerder van Omicron. “Onmiddellijk hebben we berekend wat de kosten van onze deelname zouden zijn en vrij snel hebben we beslist om mee te doen. Ik ben dan zelf naar Koeweit gegaan en heb een middelgrote kunststoflasmachine en buizen meegenomen. Achteraf gezien bleek dat een goed idee. Het geluid van het veiligheidssignaal van de machines trok de aandacht, waardoor onze demonstraties op veel belangstelling konden rekenen.”
De technologie en de ervaring van Knaepen maakten indruk in Koeweit. Een Irakese firma die verantwoordelijk is voor de herstelling van het watertoevoernet naar de stad Basra bestelde meteen tien machines.
Van drinkwaternet tot riolering
Zakendoen in Irak blijft voorlopig een relatief moeilijke onderneming. Maar toch is Knaepen verwonderd over de pessimistische berichtgeving over het land. “Het komt erop aan duidelijke afspraken te maken,” stelt de bedrijfsleider. “Zo waren wij niet verantwoordelijk voor het transport van de machines, want het Irakese bedrijf heeft zelf een firma aangesteld voor het vervoer naar Koeweit en Irak. Ook wat de betalingen betreft, hebben wij geen enkel probleem ondervonden. Ze hebben zeer correct vooruitbetaald. Drie dagen na het opmaken van de rekening hadden wij ons geld.” Ondertussen tonen ook enkele Golfstaten interesse voor de lastechnologie van Omicron. “De beurs in Koeweit heeft ons al twintig offertes opgeleverd,” zegt Knaepen.
Knaepen zit sinds 1978 in de sector en kent dus het klappen van de zweep. De belangrijkste troef van Knaepen is dat hij volledig op maat werkt. Sinds hij in 1991 zijn eigen bedrijfje stichtte, is hij permanent op zoek naar nieuwe technologieën. Voor zijn machines laat hij onderdelen overkomen uit Italië, maar die worden door zijn medewerkers geassembleerd en geprogrammeerd, zodat ze perfect voldoen aan de noden van de koper.
In België levert Omicron aan gasmaatschappijen, waterbedrijven en de chemische industrie. Onder meer Electrabel, Interelectra en de Vlaamse Watermaatschappij zijn klant. Grote buitenlandse orders kwamen tot nog toe uit Turkije en Nigeria.
Nog meer contracten?
Voor Omicron betekent de order uit Irak het begin van een nieuw buitenlands avontuur. “De contacten die we op de beurs gelegd hebben met Iranese en Saudi-Arabische firma’s kunnen de komende maanden misschien nog wel iets opleveren. In oktober ga ik in elk geval naar Iran.”
Maar Knaepen verwacht vooral bijkomende orders uit Irak. “Op dit moment leggen ze de hoofdwaterleiding naar de stad Basra aan. Maar binnenkort hebben ze ook kleine machines nodig om de aftakkingen te herstellen. En dan hebben wij een belangrijke troef. Want het controleregistreerapparaat dat de lasprocedure opvolgt, kan ook gebruikt worden voor onze kleine machines. Dus sparen ze bij een nieuwe bestelling al gauw 6000 euro uit.”
Maarten Van Craen
“Moeilijk zakendoen met Irak? Het komt er gewoon op aan duidelijke afspraken te maken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier