Offsure twijfelt aan Offshoring

B.L.

Niet enkel grote jongens zoals Belgacom of Colruyt hebben nood aan offshoring, dacht Peter Bogaert (47), de Europese business support manager van het Indiase Infosys, twee jaar geleden. Ook kmo’s hebben interesse om diensten naar het buitenland uit te besteden, was de redenering. Daarom zette hij samen met IT-ondernemer Luc Claeys en de Leuvense ontwikkelaar Application Engineers de firma Offsure op als een makelaar in off-shorediensten voor KMO’s. “De testen in de markt leken positief te zijn. De realiteit was anders,” erkent Bogaert, die vandaag bij Unisys client principal outsourcing is voor de Benelux. “De Belgen zijn niet zo receptief voor offshoring en de verkoopscycli bij een kmo zijn even lang als bij een groot bedrijf. Heel veel heeft te maken met de instelling van de beslisser,” zegt Bogaert.

Offsure boekte in zijn eerste boekjaar 133.357 euro omzet en 60.390 euro verlies. Luc Claeys trok zich al na enkele maanden terug. Uiteindelijk nam minderheidsaandeelhouder Application Engineers (AE), die met zijn 86 werknemers en 9,7 miljoen euro omzet (2006) een van de grote onafhankelijke Belgische IT-consultants is, Offsure eind vorig jaar helemaal over. “Wij participeerden om offshoring in de vingers te krijgen. Peter Bogaert had een pak ervaring,” zegt Bruno Denys, de business angel die tevens een van de gedelegeerd bestuurders is en referentieaandeelhouder van AE. “Onze ervaring is dat je een heel goede analyse moet hebben, voor je offshoring kan gaan doen. En het rendeert niet vanaf het eerste of tweede traject. Je moet het echt met een lange-termijnvisie doen en rustig opbouwen. En je moet sowieso opletten voor de beloften van de mensen ginds die alles doen om business aan te trekken.” Application Engineers werkt nu samen met het Indische Hexaware Technologies, een beursgenoteerde groep met 150 miljoen euro omzet in 2006.

Offsure werkte één project af zonder Application Engineers. “Een klant die om kosten te drukken een softwareproduct in het buitenland wou laten schrijven; hij had al een fiasco met Russische offshoring achter de rug. Wij hebben hem uiteindelijk wel in de haven gekregen, maar het verliep niet op de manier waarop we willen werken. Het concept om offshoring puur als een afzonderlijke dienst aan te bieden aan de kmo-markt, klopt niet met onze kwaliteitseisen. Wil je dat goed doen, dan moet je zelf een grote rol spelen in de analyse,” zegt Denys.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content