ODTH first class logistics bouwt aan het magazijn van de toekomst met de hulp van Flexso en SAP

SAP
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

28 mei 2018, 09:11 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Belgische bedrijven koesteren grootse dromen. In tijden van digitale transformatie, blijven ze ambitieus en zien ze heel wat mogelijkheden. Zes bedrijven getuigen over hoe zij samen met SAP en zijn partners digitale toepassingen ontwikkelen om zich klaar te stomen voor de toekomst. Lees hieronder de getuigenis van OTDH.

Logistiek is een heel competitieve sector, waar prijs, betrouwbaarheid en de kwaliteit van dienstverlening van tel zijn. “We blijven onszelf heruitvinden om de meest efficiënte speler te zijn in onze sector”, getuigt Bart Weymans, projectmanager bij ODTH. Samen met Flexso zoekt hij naar innovatieve oplossingen voor de klanten van ODTH. Hiervoor gebruiken we de laatste SAP technologie.

ODTH is een logistieke dienstverlener die magazijnen en dienstencentra heeft op zes locaties in de regio Rumst – Willeboek – Mechelen. “Met 230 medewerkers zetten we ons dagelijks in om kwalitatieve diensten te verlenen”, licht Bart Weymans toe. “We hebben een lange traditie op het vlak van innovatie met verschillende oplossingen om bijvoorbeeld de opslag van goederen te optimaliseren en het interne transport in onze warehouses te automatiseren.”

Het bedrijf heeft ook een sterke interesse in het internet of things. Bart Weymans: “We zien veel potentieel in IoT: sensoren en de bijkomende data die ze capteren brengen onze logistiek naar een nog hoger niveau. Daarmee verrijken we ons ERP-systeem om zo betere of nieuwe services te ontwikkelen. Al onze warehousing processen worden immers vanuit SAP aangestuurd en het is ook verbonden met de systemen van onze klanten.”

Bart Weymans - ODTH
Bart Weymans – ODTH

Een innovatieplatform voor digitale technologie

ODTH werkt al lang samen met SAP-partner Flexso om nieuwe innovatieve concepten te ontwikkelen. “SAP staat bekend als een stabiele en robuuste motor voor bedrijven wereldwijd. Maar wat niet iedereen weet is dat SAP ook een innovatieplatform is waar je nieuwe, digitale toepassingen kan ontwikkelen”, vertelt David Pierre van Flexso. “Dat hebben we ook benut voor ODTH.”

Eén van de jongste innovaties is een systeem met slimme camera’s en nummerplaatherkenning om het aanmelden van trucks bij ODTH te vereenvoudigen. Bart Weymans: “Wanneer een chauffeur vroeger aan de ingang van het bedrijf kwam, moest hij zich met een stapel papieren melden bij de bewaker. Die papieren werden gecontroleerd, de planning werd gecontacteerd en uiteindelijk kreeg de truck toegang. Al die controles zijn niet zonder belang. We willen immers absolute veiligheid op onze terreinen.”

Vandaag loopt dat hele proces veel vlotter. “Met een digitaal systeem zorgen we er nu voor dat chauffeurs zichzelf registreren via een gebruiksvriendelijke app. Via slimme camera’s en nummerplaatherkenning worden ze vervolgens toegelaten tot de site. Door dit proces te automatiseren, kunnen onze medewerkers zich op hun core taken concentreren en verliezen ze geen tijd meer met registratie of papierwerk. En ook hier weer is er een koppeling met ons SAP-systeem, zodat alles netjes bijgehouden wordt.”

David Pierre - Flexso
David Pierre – Flexso

Geen ‘big bang’

Het implementeren van zo’n oplossing vergt een aanpassing van de IT-systemen maar ook van alle mensen die ermee werken. David Pierre pleit daarom voor een stapsgewijze aanpak: “In dergelijke innovatietrajecten is het belangrijk om niet met een ‘big bang’ te werken, maar de zaken in kleinere stappen uit te rollen en met de gebruikers door te nemen. Zo kom je tot succesvolle veranderingen en verbeteringen.”

Dat is slechts een eerste stap in de verdere digitalisering van de logistiek bij ODTH. “Onze droom is het magazijn van de toekomst te worden met een mooi gestroomlijnd systeem, waarin manuele administratie tot een absoluut minimum herleid is. Dat is ook wat onze klanten verwachten. Via sensoren aan de laad- en loskades zullen we ons systeem nog meer kunnen automatiseren en slimmer kunnen maken in de toekomst”, besluit Weymans.

Benieuwd naar de dromen van andere bedrijven? Ontdek ze hier.