NOVELL

Novell draait op volle toeren voor de vrijgave, half september, van versie 5 van zijn netwerkbesturingssysteem NetWare. Het bedrijf uit Utah heeft een beter-dan-verwacht tweede kwartaal achter de rug met 227 miljoen dollar omzet en bijna 27 miljoen dollar nettowinst en kan uitpakken met enkele nieuwe grote klanten, zoals Banc One, First Union en JP Morgan. Dat laatste is goed nieuws voor een firma die nogal eens als een “has been” wordt afgeschilderd, hoewel zijn producten nog wijd en zijd worden gebruikt.

Novell is na de verkoop van WordPerfect en andere reorganisaties ook teruggekeerd tot zijn technologische kern: netwerkbesturing en de bijbehorende beheers- en beveiligingssystemen en “directory services”. Deze laatste zijn de “witte pagina’s” in een netwerk die helpen om mensen, machines en software te lokaliseren. Microsoft heeft een dergelijke directory nog altijd niet op de markt, al is het bedrijf uit Redmond al lang aan het prediken dat zo’n product er aan komt (vermoedelijk volgend jaar, als Windows NT 5 uiteindelijk wordt gepubliceerd).

Met NetWare 5 gaat Novell helemaal naar open Internet-standaarden. De derde generatie van zijn Novell Directory Services (NDS) vormt de hoeksteen van het product en beheert nu IP- (“Internet Protocol”-) netwerkadressen. Novell wil doorgroeien in toepassingen waarin de nood aan network directory services evident is, zoals in systeembeheer en elektronische handel. Maar NDS is niet alleen de spil van Novells eigen producten. NDS is ook een middel om het beheer van complexe Windows NT-netwerken te vereenvoudigen – NDS voor NT kreeg in maart op de Duitse computerbeurs Cebit de “Innovatie van het Jaar”-prijs – en het werkt ook met sommige versies van het Unix-besturingssysteem.

De achilleshiel van Novell is zijn mislukking om voldoende ontwikkelaars aan te trekken die op het NetWare-platform toepassingen willen bouwen. Het bedrijf uit Utah doet nu een nieuwe poging door Java-technologie ter beschikking te houden en door de snelheid en lage beheerskosten van NetWare voor servergebaseerde Java-toepassingen aan te prijzen.

Novell blijft een speler met middelen. De hoeveelheid cash en snel realiseerbare beleggingen was enkele keren kleiner dan die bij Microsoft, maar bedroeg op 31 juli toch 1,15 miljard dollar. De jongste kwartaalomzet was niet vergelijkbaar met die van 1997 toen het bedrijf kampte met uitpuilende voorraden in het dealerkanaal en maar voor 90 miljoen dollar inkomsten optekende. Over de jongste negen maanden was de omzet van Novell 786 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content