Nog steeds in de ban van Griekenland
Griekenland blijft de beleggersgemoederen beroeren. De uitvoering van het plan van de Europese landen en het IMF wordt immers even ingewikkeld als de andere stappen in het reddingsplan voor het schiereiland. En opnieuw is het Duitsland dat op de rem gaat staan, om redenen die zowel met inhoud als met vorm te maken hebben. De Duitsers willen immers vermijden dat dit soort hulp een gewoonte wordt. Bondskanselier Angela Merkel verliest overigens ook niet uit het oog dat er binnenkort verkiezingen zijn in Nordrhein-Westfalen, het dichtstbevolkte en economisch belangrijkste van de Duitse Länder. Het resultaat van die verkiezingen wordt doorslaggevend voor haar meerderheid in de Bundesrat. De bevolking zou echter niet aanvaarden dat de Duitse overheid Griekenland ter hulp snelt (nadat ze de banken en de industrie al ondersteunde) zonder dat ze zelf de verlaging van de belastingdruk krijgt waar ze om vraagt. Het is niettemin onwaarschijnlijk dat Duitsland Griekenland geen steun zou geven, want een betalingstekort binnen de eurozone zou voor de financiering van heel wat andere staten catastrofale gevolgen kunnen hebben. De verkiezingen waarvan sprake vinden plaats op 9 mei en de volgende belangrijke datum voor Griekenland is 19 mei (dan moet er 8,5 miljard euro worden terugbetaald). Bij een blokkering is er dus nog een zekere postelectorale manoeuvreerruimte.
Binnen onze portefeuille was het de voorbije week vooral Thrombogenics dat opviel. Het bedrijf uit Leuven kon aankondigen dat de eerste klinische studies in fase 3 voor Microplasmine in het kader van een niet-chirurgische behandeling van aandoeningen van de achterkant van het oog, de vooropgestelde doelstellingen bereikt hadden. Voor Thrombogenics komt daarmee de commercialisering van een eerste behandeling in zicht. De volgende resultaten voor fase 3 worden verwacht in het derde kwartaal, terwijl de aanvraag voor commercialisering van het product – dat een verkooppotentieel van meerdere miljoenen euro per jaar vertegenwoordigt – volgend jaar zou worden ingediend. Het bedrijf bestempelde het nieuws terecht als historisch, maar al bij al ging de koers er slechts licht op vooruit. Dat is ongetwijfeld maar uitstel.
Maandag moest het andere biofarmabedrijf in onze portefeuille, UCB, aankondigen dat de Food and Drug Adminis-tration om een nieuwe formulering van de Neupro-patch gevraagd had. Die werd in april 2008 van de markt gehaald als gevolg van kristallisatieproblemen. Die tegenslag (die tot zeker twaalf maanden uitstel zal leiden), zal er uiteraard voor zorgen dat UCB heel wat inkomsten misloopt, maar zet het potentieel van de groep op middellange termijn niet op de helling.
Cédric Boitte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier