Nog steeds geen geld op de bank

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Vorig jaar besloten zes Vlaamse meubelfabrikanten onder één merknaam de wereldmarkt te bestormen. De overheid zegde hen al zeer vlug de nodige financiële steun toen, maar de bedrijven hebben nooit een frank gezien.

“Onder de naam Forms from Flanders of F3 wilden we de aandacht vestigen op kwaliteitsvol Vlaams meubeldesign,” zegt Kris Pieters, een freelanceadviseur uit de meubelsector die de lancering van F3 van nabij volgde. “Het was de bedoeling om bekende buitenlandse projecten zoals Dutch Design naar de kroon te steken.”

Maar koken kost geld en dus ging F3 bij de Vlaamse overheid aankloppen. Pieters: “De buitenlandse initiatieven werden royaal gesteund. Waarom kan hetzelfde niet voor ons?”

Het Forms from Flanders-project werd gecoördineerd door het Cepro ( Centrum voor Centrale Productontwikkeling), een initiatief van onder meer de GOM West-Vlaanderen, Febeltex en Gimvindus. “We zijn onder de naam F3 naar de meubelbeurs van Keulen getrokken, maar mochten wel alles uit eigen zak betalen,” klaagt Dirk Wynants, topman van Extremis, een van de meubelbedrijven. “Van de beloofde overheidssteun door Export Vlaanderen is nooit iets in huis gekomen. In afwachting van de subsidies hadden we wel alle door Cepro aangerekende facturen correct betaald.”

Verschillende F3-fabrikanten hebben daarom besloten een burgerrechtelijke procedure tegen Export Vlaanderen in te leiden. Wynants: “Er werd een schadeclaim ingediend van meer dan 6 miljoen frank. Bovendien denken we aan een strafrechtelijke klacht aan het adres van de Cepro-bestuurders.” Wynants verwijst daarvoor naar wanbeheer binnen Cepro: de boekhouding werd maar oppervlakkig of helemaal niet bijgehouden. De F3-leden denken dat Cepro eigenlijk werd drooggelegd, en dat om zuiver politieke motieven.

CVP-voorzitter Stefaan De Clerck is een van de geestelijke vaders van F3 en dat is voor de huidige bewindvoerders een doorn in het oog,” aldus Pieters.

Cepro reageert laconiek: “Wij zijn altijd bereid om projecten als Forms from Flanders te steunen, maar subsidies zijn een andere zaak. Het is voor de Vlaamse overheid onmogelijk om slechts een beperkt aantal bedrijven die in één branche actief zijn bij te springen.”

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content