NOG MEER ZEURPIETEN

BREEKBAAR EUROPA.

Howel de meeste Europese politici hemel en aarde bewegen om de deugdelijkheid van de Economische en Monetaire Unie ( EMU) te beklemtonen, staat Martin Feldstein lang niet alleen met zijn kritische bedenkingen. Trends deed een graai in de grabbelton van argumenten, aangereikt door EMU-zeurpieten afkomstig uit de twee landen die verondersteld worden het sterkst achter de EMU-idee te staan.

Wilhelm Nölling, gewezen lid van het directiecomité van de Bundesbank, neemt geen blad voor de mond : “De EMU kan niet functioneren omdat ze institutioneel veel te onevenwichtig is. Er wordt een supranationale centrale bank opgericht, maar die moet functioneren in een kader dat nog volledig zal worden bepaald door soevereine nationale staten”.

Otmar Issing, hoofdeconoom van diezelfde Bundesbank, sluit hierbij aan : “Het Verdrag van Maastricht voorziet helemaal geen assistentie-mechanismen voor landen die in de problemen komen. Er is op Europees niveau geen politieke wil om méér voor elkaar te betalen”.

Jean-François Mercier, econoom bij investeringsbank Salomon Smith Barney, ziet het gevaar uit een heel andere hoek komen. Toen in november 1997 voor het eerst in vijf jaar minder dan de helft van de Europese bevolking het EMU-project nog bleek te steunen, verklaarde hij : “De meeste regeringen hebben het EMU-project doorgedrukt ondanks de tanende steun van de publieke opinie. De dalende populariteit van EMU kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Investeerders zouden wel eens kunnen vrezen voor verminderde budgettaire discipline en beleidscoördinatie en voor verhoogde politieke druk op de Europese Centrale Bank”.

Patrick Artus, hoofeconoom bij de Caisse des Depots et Consignations, meent dat vooral de Europese harmoniseringen die zullen worden doorgevoerd eens de EMU van start gaat voor problemen zullen zorgen. “We kunnen Luxemburg niet verplichten de roerende voorheffing op te trekken naar 20 %, maar we kunnen ook niet toelaten dat Luxemburg geen roerende voorheffing int.”

Noel Goutard, voorzitter van de Franse fabrikant van auto-onderdelen Valeo, besluit : “De monetaire unie is een geweldig idee, maar het is zonneklaar dat we er niet klaar voor zijn. Drie jaar na de lancering zullen we ons afvragen waarom we ermee begonnen zijn”.

JVO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content