Nog inkomensverlies voor 3 op 10 zelfstandigen

© Getty Images/Maskot

Zeven op de tien zelfstandigen rapporteren twee jaar na de uitbraak van het coronavirus geen impact van de pandemie meer op hun persoonlijke inkomen. Dat blijkt uit een enquête van de kmo- en zelfstandigenorganisatie Unizo. Drie op de tien melden wel nog dat hun inkomen lager is dan voor maart 2020. Voor 8 procent van de respondenten bedraagt het inkomensverlies nog altijd meer dan 30 procent.

De zelfstandigen die op hun inkomen moeten inboeten, situeren zich vooral in sectoren die de voorbije weken nog niet helemaal konden opstarten, zoals de event- en de reissector. “Daarenboven zijn er ondernemers die hun financiële reserves eerst willen aanvullen alvorens ze zichzelf weer meer inkomen uitkeren”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

Inkomensverlies heeft betrekking op het persoonlijke inkomen van ondernemers. Dat is nog iets anders dan de omzet en de winst van een onderneming. Voor zelfstandigen met een eenmanszaak is het inkomen afhankelijk van de omzet, de sociale bijdragen, de belastingen en de kosten. Zaakvoerders met een vennootschap beslissen zelf welk loon ze aan zichzelf uitkeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content