NINOVE. GEITEWOLLEN SOKKEN

De ekologische produkten zitten in de lift. Een geluk voor de Vlaamse handbreiwol. De groei lijkt er weer

in te zitten.

“Eigenlijk zou men het nog geen groei mogen noemen, ” stelt Isabelle Deneve, bestuurder bij Markoma. “De branche van de handbreiwol was bijna totaal verdwenen. We geraken nu weer stilaan op het vroegere peil. ” Markoma investeerde in 1994 25 miljoen in een nieuw gebouw op het industrieterrein van Ninove. Van hieruit raakt het huismerk 4 Points verdeeld op de Belgische markt en bewerkt men de buitenlandse markt. Vooruitgang wordt vooral geboekt in de export, nu verantwoordelijk voor 60 % van de totale omzet van Markoma. In 1994 bedroeg die ongeveer 40 miljoen frank. Ook voor dit jaar verwacht Markoma een dergelijk omzetcijfer. Een lichte stijging van de produktie van 7 à 8 % behoort tot de mogelijkheden.

De krisis in de branche van de handbreiwol begon in 1984 en hield aan tot 1992. Hierdoor zag Markoma de omzet dalen met zowat 60 %. De grootste terugval van de sektor van de handbreiwol deed zich voor in de jaren ’86 en ’87. Winkels sloten de deuren en garenleveranciers kwamen in de problemen. De periode van sluitingen is achter de rug en nu en dan komt er weer een nieuw verkooppunt bij. Een verdere inkrimping van de markt zou de hele sektor in zijn voortbestaan hebben bedreigd. De positieve kentering zou aan twee faktoren te danken zijn : de trend naar meer ekologische produkten die ook handwerk en breien weer populair maakt én het gebruik van grove garens in de mode. Toch vielen de verkoopresultaten van de in 1993 door Markoma gelanceerde ekologische garens enigszins tegen.

Het Ninoofse bedrijf, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1910, werd in 1987 overgenomen door de Groep Markoma Nederland. De eigen garenproduktie, die zeer arbeidsintensief was, werd toen gestaakt. Vandaag verdeelt Markoma breiwol voor de uitvoer via enkele groothandelaars. In België zijn ook de detaillisten klant aan huis. De sterkte van Markoma ligt hierbij in de direkte levering, die voor bijna 100 % binnen de 24 uur wordt gegarandeerd. Naast een opslagplaats beschikt Markoma België ook nog over een kleine afdeling Kluwen. Ongekluwde garens, aangevoerd door de leveranciers, worden hier gekluwd. Het huismerk wordt voor 40 % gesponnen in België. Ook Franse en Italiaanse spinners werken geregeld voor Markoma. Het resterende deel wordt in lage-lonenlanden geproduceerd. In Ninove zelf zijn bij Markoma een 20-tal personeelsleden aan het werk. “In de eerstkomende jaren zal hierin geen verandering komen, ” verzekert Isabelle Deneve.

ISABELLE DENEVE (MARKOMA) Groeien dankzij nieuwe interesse voor geitewollen sokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content