Nieuwe dynamiek

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Styrolution is de wereldmarktleider in styreenkunststoffen voor onder meer huishoudtoestellen, speelgoed, elektronicatoepassingen, auto-onderdelen en voedselverpakkingen. In Antwerpen staat de grootste site van het pas in 2011 gecreëerde bedrijf.

Speelgoedproducent Playmobil is een beroemde afnemer van Styrolution en het is een publiek geheim dat ook de vermaarde legoblokjes uit styreenkunststoffen worden gemaakt. Al zal je de naam Lego niet horen uit de mond van Toon Van Melckebeke. De beroemde Deense producent wil het namelijk niet aan de grote klok hangen. Van Melckebeke is de manager van de Antwerpse site van Styrolution, dat in 2011 ontstond toen het Duitse BASF en het Britse Ineos hun styreenkunststoffen samenvoegden in een joint venture.

Styrolution heeft sindsdien hard gewerkt om van onder de vleugels van BASF te geraken. Het gros van de centrale diensten, zoals hr, aankoop, techniek en logistiek, werd overgeheveld naar eigen systemen en platformen. Omdat die centrale diensten nu ook zelf worden beheerd, is het werknemersbestand aangedikt van 302 naar 330.

Mikken op groeimarkten

Antwerpen is de grootste van de zeventien sites van Styrolution en omvat vier fabrieken. Styrolution produceert er zowel de grondstof styreen als de polymeren polystyreen, Styrolux en ABS. Op de Antwerpse site is ook een proefinstallatie voor Styrolux in aanbouw. Terwijl de markt voor polystyreen matuur is, is er nog veel potentieel voor de specialiteiten, zegt Van Melckebeke. Styrolution mikt daarbij vooral op groeimarkten. Zo heeft het bedrijf nog geen productiefaciliteiten in China en Zuid-Amerika. “We focussen ook op sterk groeiende sectoren zoals healthcare en diagnostics”, aldus Van Melckebeke.

De producten van Styrolution worden afgenomen door kunststofverwerkers. Het bedrijf stuurt alleen al vanuit Antwerpen jaarlijks ruim 700.000 ton polymeer naar zijn klanten, die vooral in Europa zijn gevestigd. De verpakkingsindustrie is een belangrijke afnemer. Zo worden yoghurt- en koffiebekertjes, aardbeiendoosjes en melkverpakkingen uit polystyreen gemaakt. De kunststof wordt ook gebruikt in tandenborstels, pc- en printerbehuizingen, en is ook in de autosector populair. ABS wordt gebruikt als behuizing voor huishoudtoestellen en in de speelgoedindustrie en de autosector. “We leveren wereldwijd meer dan 1500 producten aan zowat 4000 verschillende klanten.”

Winstgevende business

Hoewel de marges op een aantal styreenkunststoffen na de millenniumwissel lang ondermaats bleven, is het tij gekeerd. “In het eerste decennium van de jaren 2000 was er een overcapaciteit bij polystyreen. Verschillende grote spelers hebben toen fabrieken gesloten, waardoor de marges gevoelig zijn verbeterd. Het is nu een winstgevende business. Ook focussen de interne processen uitsluitend op de productie van styreenkunststoffen, zodat we sneller kunnen gaan dan onder BASF. Er is een nieuwe dynamiek”, besluit Van Melckebeke.

BERT LAUWERS

“We focussen ook op groeiende sectoren zoals healthcare en diagnostics”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content