NIEUW BEDRIJF IN TELECOM

DELLAN TRADE.

Over een tweetal maanden kan Guido Declercq er meer over vertellen. Nu schrijft hij binnenskamers nog het businessplan. “We zijn met Dellan Trade iets aan ’t oprichten in België,” wil hij al kwijt. “Het wordt een 100 % eigen activiteit in de telecomsfeer. Ik ga starten met 2,5 mensen. Het nieuwe bedrijf zal gelokaliseerd worden in de in aanbouw zijnde kantoren van Dellan Trade in Herent.”

In 1986 richtte Guido Declercq Dellan Trade op, een nv met 11,5 miljoen frank kapitaal. Eerst was het een louter immobiliënbedrijf. Maar de idee om het later te gebruiken als managementbedrijf was er al.

Ingenieur Guido Declercq (55 j.) was directeur-generaal van Siemens-Atea van 1985 tot februari 1995, toen hij daar onverwacht opstapte. Twee maanden later ging hij aan de slag bij Holec uit de Begemann-stal. En nog wat later werd hij projectleider van Telenet Vlaanderen, dat hij begin ’96 weer verliet.

Maar Dellan Trade is meer dan Guido Declercq. Het is een managementbedrijf dat zelfstandige consultants uitstuurt om ondernemingen weer op het rechte spoor te krijgen. “We zijn geen interimmanagers, geen consultants,” zegt Guido Declercq. Hij en zijn kompanen nemen de leiding van het bedrijf met alle mogelijke volmachten. Doel is het voeren van een industriële strategie op de lange termijn.

Vandaag heeft Dellan Trade acht lopende opdrachten : vier in Nederland, twee in België, een in China en een in Engeland. In het Antwerpse doet Dellan Trade al twee jaar lang het volledig telecommunicatiebeheer van een groot bedrijf. En ook in het Antwerpse werden drie drukkerijen gefuseerd.

In Nederland is er Holec, wat vier dagen van Declercqs werkweek opslorpt. PPG, een vroeger Holec-bedrijf dat bij Begemann is gebleven, krijgt nog een keer per maand bezoek van Guido Declercq. “Ik heb hen geheroriënteerd naar andere en winstgevende producten.” Generale Bank is er klant.

Boeiend is de opdracht die Dellan Trade met een Noorse manager heeft bij een onderneming in Nijmegen. “Dat verpakte IC’s, maar verdiende daar niets aan omdat het bezig was met Verre Oosten-producten waar geen marge op zit. Nu verpakken ze sensoren voor airbags. Sinds kort verpakken ze ook sensoren voor videofonie in plastic, dat is een wereldprimeur waarop ze een patent hebben genomen. Dit kan dankzij de lagere kostprijs een belangrijke doorbraak betekenen voor de videofonie.”

In China verzorgt Dellan Trade het financieel beheer van een joint venture die Holec er heeft opgezet. En in Engeland is de begeleide onderneming actief in de softwarelogica.

“Ik stel steeds drie vragen : zit de sector goed, is het management goed, is de financiering goed,” zegt Declercq. “Luidt het antwoord driemaal neen dan doe ik het niet ; is het tweemaal nee, dan moet je goed nadenken. In de Antwerpse Kempen werd ik onlangs gevraagd voor een bedrijf dat nog slechts 8 % eigen vermogen had en waarin de familiale eigenaars geen geld meer wilden stoppen. Maar ze bleven wel met de Ferrari en chauffeur rijden en de familie kwam tanken aan de pomp van het bedrijf. Ik heb die opdracht geweigerd.

Dellan Trade is een cashgenerator. 27 miljoen frank omzet in ’96 en 17,7 miljoen frank winst voor belasting. “In ’97 zal de omzet verder stijgen naar 29 à 30 miljoen, maar de winst zal lager liggen vanwege de investeringen in de nieuwe activiteit. Die zal de omzet volgend jaar wel doen verdriedubbelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content