Niet wild van de VS

Het Amerikaanse BNY Mellon is relatief onbekend in België, maar het is een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders, met meer dan 1700 miljard dollar in beheer.

Voor Shamik Dhar, de hoofdeconoom van BNY Mellon, zijn “de grote vraagstukken voor de volgende twee jaar min of meer directe gevolgen van de financiële crisis van 2008”. Hij verwacht de komende maanden geen sterke heropleving van de wereldeconomie. We zullen aanmodderen, zoals we de voorbije tien jaar hebben gedaan.

Dhar wijst erop dat de reële lonen – gecorrigeerd voor inflatie – nog altijd 8 procent lager liggen dan het geval zou zijn geweest zonder de financiële crisis. “Zolang dat gat niet is dichtgereden, is de vrees voor een terugkeer van de inflatie overdreven.” Zolang geen sprake is van inflatie en oververhitting van de economie, hoeven de centrale banken de beleidsrente niet op te trekken.

Obligaties

Paul Brain, de beheerder van het vlaggenschipfonds BNY Global Dynamic Bond (IE00B432GG85), gaat nog een stap verder. Hij verwacht een verdere vertraging van de wereldwijde economische groei. Dat zal de centrale banken dwingen de beleidsrente te verlagen, met name in de Verenigde Staten en Australië. De bestuurders van de Amerikaanse centrale bank hintten bij de laatste vergadering op een status quo in 2019. “Daarom positioneren we ons aan de lange kant van de rentecurve”, zegt Brain. Dat betekent dat hij inspeelt op een rentedaling, door obligaties met een langere looptijd te kopen die gevoeliger zijn aan renteschommelingen. De waarde van de obligaties in de portefeuille zou moeten stijgen bij een rentedaling. Brain verwacht verder een stijging van het aantal wanbetalingen in de tweede jaarhelft en vermindert daarom het gewicht van bedrijfsobligaties in de portefeuille.

Om een defensief profiel te hebben, moet je niet per se 40 procent van uw geld in overheidsschuld stoppen” Paul Flood, BNY Mellon

Aandelen

Nick Clay is de beheerder van BNY Mellon Global Equity Income (IE00B3V93F27). Het fonds koopt vooral aandelen met een aantrekkelijk dividendrendement. “Als de markt de waarde van een bedrijf te laag inschat, proberen wij kwaliteitsbedrijven te kopen tegen een lage prijs, zoals Richemont of Harley Davidson onlangs. We wantrouwen de beloften van duurzame groei. In de technologiesector geven we de voorkeur aan meer volwassen, en dus ook goedkopere namen, zoals Cisco of Qualcomm.”

De Verenigde Staten wegen minder zwaar dan in de wereldwijde beursindexen. Clay zet zwaar in op grote Britse exportgroepen. “Zij zullen profiteren van de daling van het pond bij een brexit. En als de brexit alsnog afgeblazen wordt, zullen ze herstellen met de rest van de Britse markt.”

Sinds enkele maanden is ook BNY Mellon Global Multi Asset Income Fund (IE00BF423636) beschikbaar in ons land. De beheerder, Paul Flood, investeert een aanzienlijk deel van de middelen in vastgoed en infrastructuur, een bron van rendement die losstaat van aandelen en obligaties. Eind 2018 ging het om 30 procent van het beheerde vermogen. Aandelen zijn goed voor 45 procent. Het fonds heeft weinig overheidsobligaties en Amerikaanse aandelen in portefeuille. Flood: “Om een defensief profiel te hebben, moet je niet per se 40 procent van uw geld in overheidsschuld stoppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content