NIET GOEDKOPER, WEL PROPERDER

Solar Technics uit Roeselare verdeelt foto-voltaïsche zonne-energie- installaties. De onderneming levert kant-en-klare systemen in hoofdzakelijk België en Afrika.

Midden de jaren tachtig startte Solar Technics uit Roeselare verscheidene activiteiten die verband hielden met milieuvriendelijke energie. Sedert 1994 concentreert de onderneming zich op de distributie van foto-voltaïsche systemen. De specialisatie drong zich op omdat de concurrentie tussen de schaarse aanbieders in de niche harder en harder werd. Solar Technics levert rechtstreeks aan handige doe-het-zelvers of het verdeelt via onafhankelijke installateurs en voortverkopers. Bij grotere werken – vooral maatwerk – verlenen ze zelf ter plekke assistentie.

Luc Pierloot, verantwoordelijk voor business development, verwacht dat de groei van Solar Technics zich gestaag zal doorzetten. “De markt is enorm,” zegt hij, “en de aanbieders zijn (nog) weinig talrijk. In België zijn we ongeveer met vijf leveranciers van foto-voltaïsche systemen.” De omzet van Solar Technics komt fifty-fifty uit eigen land en uit export. Export gebeurt vooral naar de minder ontwikkelde gebieden in Afrika om daar een school, een hospitaal of zelfs een dorp voldoende stroom te bezorgen.

“Foto-voltaïsche systemen en thermische systemen zijn totaal verschillend,” licht Luc Pierloot toe. “Thermische zonne-energie onttrekt warmte aan zonlicht om daarmee – rechtstreeks – tapwater voor keuken of badkamer te verwarmen. Foto-voltaïsche systemen zetten zonlicht om in elektriciteit.”

Solar Technics verdeelt twee soorten foto-voltaïsche systemen: autonome en “netgekoppelde”. De autonome systemen zijn kits met zonnepanelen, een of meer batterijen en bekabeling. Het geheel is met wat handigheid zelf te plaatsen. Zo kan wie ver van het net, of helemaal niet op een vaste stek woont, elektrische energie uit de zon winnen. Schoolvoorbeelden zijn weekendverblijven, motorhomes en jachten.

Het netgekoppelde systeem is een maatje ingewikkelder. Het heeft het voordeel dat wanneer het systeem meer elektriciteit levert dan de eindgebruiker verbruikt, dat overschot aan de “gewone” elektriciteitsleverancier – aan dagtarief – verkocht wordt. De teller gaat dan zelfs achteruitdraaien.

“Op jaarbasis levert een standaard systeem – in onze contreien – ongeveer 1000 kilowatt per jaar aan stroom (een gemiddeld gezin verbruikt zowat 3000 kilowatt per jaar). Dat levert een terugverdientijd van dertig jaar op,” rekent Luc Pierloot voor. “Op voorwaarde dat de 50% subsidie door de Vlaamse Gemeenschap gehandhaafd blijft (nu tot eind oktober 1999). Je betaalt dus niet méér voor je elektrische energie dan je “traditionele” buurman, maar ook niet echt minder. Je voorziet wel je woning van milieuvriendelijke elektriciteit. En dat vinden steeds meer mensen – uit alle lagen van de bevolking – belangrijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content