Neven en nichten stellen vragen over de bankcrisis

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Ik ben de jongste maanden overspoeld door mails van neven en nichten. Ze denken natuurlijk dat, als je lesgeeft aan een faculteit economie en een businessschool, je alles afweet van banken, beleggingen en kredieten. Hieronder een greep uit deze mails en mijn antwoorden.

Dag oom Marc. Je had mij aangeraden een kleine vennootschap op te richten. Ik heb zo’n coöperatieve vennootschap met onbeperkte en hoofdelijke aansprakelijkheid opgericht en mijn beetje spaargeld (800 Fortis-aandelen, gekocht voor 22 euro) daarin ondergebracht. Ben ik nu nog steeds een kleine spaarder? Nathalie.

Beste Nathalie, je bent een kapitalist van het zuiverste soort, geen kleine spaarder, want je hebt geld, heel legaal en heel verstandig, belegd via een vennootschap. Voor jou geen compensatie! Oom Marc.

Hi uncle Marc, uw neef Jean-Claude hier. Hier, dat is Church Bay op de Bermuda’s. Mijn andere jacht ligt in Acapulco. Ik heb nog een reeks Belgische aandelen, gewoonweg vergeten onder te brengen in mijn vennootschap op de Caymaneilanden; het is echt niet veel hoor: 30.000 Colruyts, 5000 Barco’s en ook 4500 Fortis. Ik weet echt niet meer wanneer ik die heb gekocht, eerlijk gezegd, ik was vergeten dat ik ze had, maar ik kom toch in aanmerking voor die vergoeding in 2014?

Uiteraard, Jean-Claude. Je bent een kleine spaarder, want je hebt die aandelen al lang en bovendien heb je er minder dan 5000. En… wie het kleine niet eert, is het grote niet weert. Mocht je ginder ergens Richard Branson tegen het lijf lopen, doe hem de groeten. Zie je hem nog geregeld? Je oom Marc.

Dag nonkel Marc, Ik ben toch wel boos op die bankiers. Waarom verdienen ze zoveel? Elsje.

Dag Elsje, die mensen verdienen niet zoveel. Ze verdienen minder dan Beckham, Henin of Madonna. Bovendien hebben ze vaak nog schoolgaande kinderen. En het leven is duur, ook voor hen. En de koopkracht daalt. Je oom Marc.

Dag Marc. Er stond een nieuw model bij BMW. Heel goedkoop. Het model F. Alles erop eraan (gps, airco, enzovoort) voor slechts 3000 euro. Ik heb dat cash betaald. Maandag leveren ze. Ik heb toch niets gevaarlijks gedaan? Je broer Mattias.

Dag Mattias, Let toch maar op. 3000 euro lijkt me toch wel erg weinig. Er zit toch geen addertje onder het gras? Model F? Marc.

Dag Marc, je hebt verdorie gelijk. Ze hebben dat F-model geleverd deze morgen. Drie wielen, een asbakje en één zetel. Ik heb heel erg van mijn neus gemaakt, maar weet je wat ze zegden? Dit is het Fortissimus-model. Je koopt toch ook aandelen van een volwaardige bank en je houdt een lege schelp met wat ‘bad bank’ dingen en prullaria over. Het kapitalisme is dood, zeiden ze, we doen nu zoals de staat. Kan je daar geen column over schrijven?

Neen, broer Mattias, ik schrijf geen columns om persoonlijke frustraties van broers af te reageren, je had maar beter moeten uitkijken.

Goeie morgen, nonkel Marc! Waarom vertrouwen de banken elkaar niet meer? Je neef Gijsbrechtje (vorige week mijn achtste verjaardag gevierd, papa heeft me geholpen het woord ‘vertrouwen’ goed te schrijven).

Dag Gijsbrechtje, zo jong en al zulke slimme vragen stellen! De banken vertrouwen elkaar niet omdat ze elkaar beter hebben leren kennen, door wat de grote mensen ‘crisis’ noemen. Maar wees gerust, je spaarcentjes zitten veilig bij elke bank. Grootoom Marc.

Hi, de nonkel Marc. Ik studeer psychologie en wij hebben geleerd dat als je een relatie weer goed wil maken, je moet beginnen met je te verontschuldigen. Waarom verontschuldigen de banken zich niet? Je neef JorisBram.

Dag JorisBram! Dat is lang geleden. Psychologie? Ik had altijd gehoopt dat je economie zou studeren. Dan zou je beter begrijpen waarom banken zich niet verontschuldigen. Dat is natuurlijk omdat ze niets hebben misdaan. En zo ze al iets zouden misdaan hebben, dan zijn ze gewoon misleid, door enkele zogenaamde rotte appels. Als econoom zou je hebben begrepen dat Amerikaanse topbankiers gewoon maar een enkel belang voor ogen houden: dat van hun klanten. Maar ook zij kunnen oordeelsfouten maken, nietwaar, net zoals jij door psychologie te studeren in plaats van economie. Oom Marc.

Dag oom-professor. Josephineke hier. Ik studeer, zoals je misschien nog weet, vertaler-tolk. Van onze professor Engels moeten we Engelse weekbladen lezen. Ik heb daar gelezen dat die Amerikaanse bankiers het met alles eens zijn wat de overheid hen oplegt, maar dat ze heel moeilijk doen als het gaat om hun hoge weddes te begrenzen. Heb ik dat goed begrepen of is mijn Engels niet goed genoeg? Josephineke.

Dag Josephineke, doe eens veel groeten aan je moeder Magda! Ik heb dat ook gelezen en dat is geen vergissing. Toen de Baringsbank failliet ging, bleven de directeuren ook doorbomen over hun bonus, die ze toch wel verdiend hadden. Jij studeert hard, maar dat is echt niet te vergelijken met het harde werk van die bankiers. Het is dus normaal dat die mensen ‘loon naar werken’ vragen en nu hun bonus krijgen. Zij hebben altijd zeer goed naar ons, hun klanten, geluisterd, en zij hebben nu ook wat recht op ons begrip. En let op, eh Josephineke, de linksen gaan nu munt proberen te slaan uit deze toestand, maar dat is plat populisme. En je moet niet alles geloven wat er in de kranten staat…(T)

DE AUTEUR IS HOOFDDOCENT AAN DE UNIVERSITEIT GENT EN PARTNER VAN DE VLERICK LEUVEN GENT MANAGEMENT SCHOOL.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content