Negen op de tien CEO’s letten al op de uitgaven
Negen op de tien CEO’s schroeven hun uitgaven terug of letten beter op wat ze spenderen. Ook bij hen laat de economische crisis laat zich heel duidelijk voelen.
Je kan geen tijdschrift of krant openslaan, naar nieuwssites surfen, geen nieuwsuitzending op radio en televisie horen en zien, of het gaat over de steeds verslechterende economie en het verlies aan concurrentie-kracht en arbeidsplaatsen. Zes maanden geleden leek the sky the limit. Een vat ruwe olie kostte toen meer dan 150 dollar omdat de wereld ervan uitging dat onder meer de opkomende Bric-landen – Brazilië, Rusland, India en China – steeds meer grondstoffen nodig zouden hebben voor hun boomende economie.
Een vat ruwe olie kost vandaag zo’n derde van vorige zomer. Want de vastgoedsector in de Verenigde Staten viel als een kaartenhuisje ineen, de wereldwijde banksector werd meegesleurd. Op de financiële crisis volgde een economische, die snel en hard toeslaat. 2009 dient zich aan als een heel moeilijk jaar. En dat laat zich voelen bij de CEO’s. Tachtig procent van hen zegt dat de economische conjunctuur de komende drie maanden slechter evo-lueert. Maar de helft verwacht daar geen gevolgen van voor de eigen onderneming. Opvallend is dat de Vlamingen over bijna de hele lijn negatiever gestemd zijn dan hun Franstalige landgenoten.
Hoe lang de crisis zal duren? Het grootste aantal respondenten (37,5 procent) denkt een jaar. 33,4 procent vreest dat de crisis twee jaar zal duren. De optimisten, die ervan uitgaan dat het leed in minder dan zes maanden achter de rug is, vertegenwoordigen een schamele 3,3 procent.
Een op de vijf CEO’s ondervindt moeilijkheden om kredieten van de banken te krijgen. Er zijn er dubbel zoveel die niet met dat probleem kampen. De anderen zeggen geen leningen nodig te hebben.
Is er sprake van een overreactie in de samenleving op de economische moeilijkere tijden? Federaal premier Yves Leterme (CD&V) en topindustrieel Piet Van Waeyenberghe zeggen in interviews met Trends van wel. Het is een feit dat de reactie bestaat en grote gevolgen heeft voor de economie. De politieke overheden geven geld uit om het tij te helpen keren, maar Leterme hamert erop dat hij de begroting niet wil laten ontsporen. Meer nog, hij tikt de Vlaamse regering op de vingers omdat hij vindt dat ze te veel geld uitgeeft.
De financiële en economische strijd vernauwt onvermijdelijk het perspectief van onze gezagsdragers. De kosten van de vergrijzing van de bevolking verdwenen uit hun gezichtsveld en Leterme vraagt hiervoor begrip. Een kleine helft van de ondervraagden vindt dat de regeringsleider zijn best deed om de bankencrisis te bedwingen, maar dat hij nog beter kon. Ruim een vierde denkt dat meer niet kon. De Franstaligen zijn daarbij milder voor Leterme dan de Vlamingen. Het was ooit anders. (T)
trends.be
Alle resultaten van deze poll vindt u op onze website.
Door Boudewijn Vanpeteghem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier