Redactie Trends
Negatieve rente voor België: de tweedeling in de eurozone
België kon vandaag schatkistcertificaten met een looptijd van drie maanden slijten tegen een negatieve rente, namelijk -0,003 procent. Beleggers zijn dus bereid geld te geven (niet veel, maar toch …) Belgisch overheidspapier in portefeuille te hebben.
België voegt zich daarmee bij de rangen van landen als Duitsland, Denemarken, Nederland, Zwitserland en andere die ook al tegen negatieve rentes geld konden ophalen. Voor papier op drie maanden ‘betaalt’ Duitsland -0,36 procent en Zwitserland zelfs -0,53 procent.
Mochten ze niet met vakantie zijn, de topministers van de regering-Di Rupo zouden het van de daken schreeuwen dat deze evolutie een beloning is voor hun puike werk, onder meer in de begroting. De markten blijken er inderdaad vertrouwen in te hebben dat het beleid van Di Rupo de vruchten afwerpt die vooropgesteld worden. Het is wat dat betreft altijd even afwachten, maar zeker is dat de regering nu minstens het voordeel van de twijfel krijgt.
Fundamenteel is de rente-evolutie waar België kan van genieten echter het gevolg van een steeds radicalere tweedeling in de eurozone. Politici en centrale bankiers zweren bij de eenheid van de eurozone, maar de markten zien dat al enige tijd anders. Die splitsingsvisie zet steeds meer door. Getrokken door Duitsland behoren ook Nederland, Frankrijk en België bij het kopgroepje. We wezen er al eens op dat de Belgische rente opvallend trouw de Franse volgt. Daarnaast is er een groep van landen die almaar meer rente moeten betalen – gesteld dat ze überhaupt nog geld kunnen ophalen. Griekenland, Spanje en Portugal zijn prominente leden van die groep.
De rente op tien jaar is uiteindelijk de meest betrouwbare indicatie van het vertrouwen in een land. Ook dan behoort België bij de eerste groep van het europeloton. Met een 10-jaar rente die vandaag op 2,6 procent zit, scoort België wel een stuk hoger dan Duitsland (1,3%), Nederland (1,7) en Frankrijk (2,1%).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier