‘Neem eindelijk de bedrijven mee in het beleid’

De torenhoge energieprijzen raken ook de ondernemingen. Sommige zullen hun productie noodgedwongen tijdelijk verlagen of stopzetten. Ook de oplopende loonkosten baren zorgen. Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), vraagt dat de regering niet enkel aandacht heeft voor de consument maar ook voor het bedrijfsleven.

1 Hoe ernstig is de situatie?

“Heel ernstig. De maakindustrie kampt met drie problemen: de energiekosten, de loonkosten en de moeilijke aanvoer van intermediaire producten. De diensteneconomie wordt vooral geconfronteerd met hoge loonkosten. Dat alles bedreigt de concurrentiekracht. De bedrijven doen vaker een beroep op tijdelijke werkloosheid, de uitzendbanen dalen. Dat zijn symptomen van moeilijke tijden.”

2 Heeft het beleid daar voldoende aandacht voor?

“Van regeringen en organen als het Overlegcomité verwacht ik dat ze eindelijk ook de ondernemingen en het gevaar voor de concurrentiepositie meenemen in het beleid. Ik begrijp heel goed dat het nu om de consument draait, maar de grootste bedreiging voor de koopkracht is dat bedrijven stoppen met produceren, met een recessie als gevolg.”

3 Wat moet er gebeuren?

“Je kunt op korte termijn maatregelen nemen die op zijn minst een symboolfunctie hebben. Zet onze tarieven van accijnzen en btw gelijk met het EU-gemiddelde. Breng de reserves aan CO2-uitstootrechten op de markt, zodat de prijs kan dalen. Op Europees niveau is een beter prijsvormingsmechanisme nodig, zodat de chaos op de markt vermindert. En waarom maken we geen afspraak met Noorwegen om gas te leveren tegen lagere prijzen? “Het indexeringsmechanisme duwt ons de afgrond in. Koppel de loonvorming en de fiscale hervorming aan elkaar. Als je straks een fiscale hervorming doorvoert, met lagere lasten op arbeid, moet je de bedrijven niet via een andere weg extra belasten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content