Nederlandse balie gekant tegen samenwerking

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Het Europees Hof van Justitie onderzoekt momenteel de rechtsgeldigheid van een beslissing van de Nederlandse Orde van Advocaten. Die verbiedt Wouters Advocaten & Notarissen om met Arthur Andersen Belastingadviseurs te associëren. In het recente nummer van WorldLaw Business betoogt meester Jos Wouters dat de bezorgdheid van de balie om deontologische regels te handhaven, slechts “gemotiveerd is door concurrentievrees”.

De uitkomst van deze principezaak is essentieel. De kans is reëel dat Europese balies, waar de doorgedreven samenwerking tussen advocaten en accountants geen probleem vormt (Duitsland, Italië, Spanje en sinds kort het Verenigd Koninkrijk) een stap terug zullen zetten als de Nederlandse balie gelijk haalt. Wint Wouters, dan is de weg vrij voor de Big Five, tegen de wil in van de meer voorzichtige (“protectionistische,” aldus critici) ordes van advocaten in Vlaanderen, Franstalig België, Frankrijk en Nederland.

De Franse advocaat Jean-Louis Paul, voorzitter van KPMG’s advocatenkantoor Fidal, erkent grif dat de samenwerking tussen advocaten en accountants niet steeds van een leien dakje loopt. Hij pleit voor een “deontologische Chinese muur” tussen beide beroepen. “Je moet extreem voorzichtig zijn,” weet hij. “De cliënt moet honderd procent overtuigd zijn dat wij dezelfde deontologische garanties geven als álle advocaten. Anders blijft hij weg.”

Een voorbeeld. Als advocaat heeft meester Paul het recht te zwijgen als hij in een dossier kennis neemt van criminele activiteiten door een cliënt. Een accountant heeft in dat geval de meldingsplicht tegenover de autoriteiten. En beide beroepsgroepen zouden moeten samenwerken op corporate & finance-dossiers? “Het was voor beide even wennen,” aldus Paul. “Dergelijke situaties hebben we al meegemaakt. Wij moeten discreet zijn tegenover de collega’s van KPMG.”

Volgens Paul vergde het enkele jaren voor de accountants volledig overtuigd waren van de noodzaak dat ze in bepaalde dossiers niet álle informatie konden krijgen. Paul: “Het was geen makkelijk proces. Vandaag loopt die samenwerking perfect, dankzij uitgemeten organisatiestructuren. Het had zijn tijd nodig.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content