Nederland mikt op windmolenpark zonder subsidies
De Nederlandse overheid start vandaag met de aanbesteding voor de bouw van een groot windmolenpark op zee, waar in eerste instantie alleen partijen op mogen inschrijven die zeggen geen subsidie nodig te hebben. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.
Eerder dit jaar werd al in Duitsland een subsidievrij windpark aanbesteed. Verscheidene partijen hebben al gehint op deelname aan de Nederlandse tender voor het 700 megawatt grote windpark Hollandse Kust Zuid.
De laatste aanbesteding voor offshorewind in Nederland dateert van 2016. Toen werden de kavels drie en vier van windpark Borssele vergund aan zo’n 55 euro per megawattuur.
Maar niet iedereen is er van overtuigd dat de aanbesteding een succes wordt. De omstandigheden in Duitsland zijn immers anders dan in Nederland, met bijvoorbeeld hogere windsnelheden.
De vraag is ook of de huidige gunstige marktomstandigheden, met erg lage rentes, ook nog zullen bestaan binnen enkele jaren, als met de bouw moet worden gestart. Omdat de boete voor het niet bouwen relatief laag is, waarschuwde de sector eerder al voor het risico dat subsidievrije windparken uiteindelijk niet worden gebouwd.
In België zullen drie nieuwe windmolenparken op zee, die tegen 2020 moeten draaien, gebouwd worden aan een subsidie van 79 euro per megawattuur, een pak minder dan de 138 euro bij de vorige regering. Het gaat om een totale verlaging van de subsidies met bijna vier miljard euro.
De regering nam daar eind oktober een beslissing over, na een akkoord met de concessiehouders over een verlaging van de subsidies. De regering wilde die steun omlaag nadat voorbeelden uit het buitenland bekendraakten van windmolenparken die worden gebouwd zonder subsidies, of toch een pak lagere dan in België.
De Belgische federale energieregulator Creg berekende dit voorjaar nog dat de steun voor de drie nieuwe parken op zee gehalveerd kan worden, van de toenmalige 124 à 129 euro per megawattuur naar 62 à 64 euro. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer dreigde na het rapport zelfs even om de concessies in te trekken en opnieuw aan te besteden.
Lees ook: Zo investeert u in windenergie