Natuurlijke selectie
Herwig Vanheede startte dertig jaar geleden met het vervoer van afval. De tijd van ongecompliceerd afvaltransport ligt ondertussen ver achter Group Vanheede, een specialist in milieubeheer en afvalmanagement.
Milieubeheer, bestond dat nog niet in 1969? “Jawel, maar het is amper te vergelijken met wat we nu doen,” zegt David Vanheede, zoon van Herwig en hoofd van Group Vanheede. “Toen mijn vader in 1969 startte met Trans Vanheede, het moederbedrijf van Group Vanheede, lagen de kosten van het ophalen en vervoeren van het afval stukken hoger dan de verwerking ervan. Nu is het omgekeerd.”
Group Vanheede heeft zeven vestigingen in België en twee in Noord-Frankrijk. Samen realiseren die een jaarlijkse omzet van 1,2 à 1,5 miljard frank. Er werken in totaal 250 personeelsleden. Het moederbedrijf Trans Vanheede boekte in 1998 een omzet van 726 miljoen frank en een nettowinst van 41 miljoen frank. Group Vanheede beschikt onder meer over een glaszuiveringsinstallatie in Rumbeke, sorteercentra voor industrieel verpakkingsafval in Rumbeke, Antwerpen, Dottenijs, Quévy en Oostkamp, en een composteringsinrichting in Quévy.
David Vanheede: “Onze klanten zijn vooral KMO’s, intercommunales, lokale overheden en havenbedrijven. Die willen we een totaalaanpak aanbieden op nationaal niveau. Bovendien nemen we als actieradius heel België en Noord-Frankrijk, zodat dealernetwerken een beroep op ons kunnen doen.” Vanheede beschikt over een vloot van 120 vrachtwagens. In de sector staat zijn bedrijf in de top-vijf.
Wie met afvalverwerking zijn brood verdient, staat voor de niet geringe taak de nieuwe regelgevingen op de voet te volgen en de bedrijfsprocessen aan de voorschriften aan te passen. “De jongste jaren zijn we overstelpt met nieuwe richtlijnen, denk maar aan de reguleringen inzake terugnameplicht, de verpakkingsdecreten en de Vlarea-wetgeving. Vijf jaar geleden was 90% van het opgehaalde afval bestemd voor de verbrandingsovens. Nu is meer dan de helft selectief ingezameld en geschikt voor recyclage,” aldus Vanheede. Leiden die selectieve ophalingen niet tot meer transport? Milieucoördinator Dieter Grimmelprez van Group Vanheede: “Neen, het vergt een beter management van de ophaling bij de bedrijven. De ene week gaan we bijvoorbeeld papier en karton afhalen, de andere week dan weer het klein gevaarlijk afval.” Het verwerkte afval is bestemd voor papierfabrieken, glassmeltovens en spaanplaatfabrieken. Vanheede: “We verdienen zowel op de afvalophaling als op de verkoop van het verwerkte afval.”
Group Vanheede speelt ook in op de behoefte van veel KMO’s aan informatie over de nieuwe reglementering. “Via onze commerciële dienst bieden wij consulting en advies over milieubeheer. Soms installeren we zelf de nodige verwerkingsinstallaties bij de klant,” zegt Grimmelprez.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier