Naar welk adres stuur ik de kennisgeving van ontslag?
Wij willen een werknemer ontslaan met een opzeggingstermijn. We denken echter dat deze werknemer intussen verhuisd is. Wat gebeurt er met de verbreking van de arbeidsovereenkomst als we de ontslagbrief naar het verkeerde adres sturen?
De wet van 3 juli 1978 over arbeidsovereenkomsten bepaalt dat wanneer het ontslag (met een opzeggingstermijn) wordt gegeven door de werkgever, de kennisgeving van de opzegging op twee manieren mag gebeuren: met een aangetekende brief waardoor het ontslag ingaat op de derde werkdag na de verzendingsdatum, of met een deurwaardersexploot. De wetgever zegt dus niets over de plaats van de kennisgeving.
Volgens de rechtsleer en de rechtspraak moet het ontslag betekend worden op het juiste adres. Het feit dat de werknemer kennis zou hebben kunnen nemen van het ontslag is voldoende. De werkgever moet de kennisgeving dus sturen naar het laatst gekende adres van de werknemer.
Als dat adres echter niet meer correct is omdat de werknemer intussen verhuisd is, zal het ontslag toch geldig zijn, tenzij de werknemer kan bewijzen dat hij de werkgever op de hoogte had gebracht van zijn verhuizing. De werknemer is immers verplicht de werkgever zo snel mogelijk te informeren over een adreswijziging.
Als de werknemer kan bewijzen dat hij zijn werkgever had verwittigd, zal hij kunnen beweren nooit ingelicht te zijn geweest over de beslissing tot ontslag. De werkgever moet dan een nieuwe kennisgeving doen als hij wenst dat de werknemer een opzeggingstermijn presteert. Dat heeft tot gevolg dat de opzeggingstermijn een maand later ingaat als de opzegging in de laatste dagen van de maand werd betekend. Voor bedienden gaat de opzeggingstermijn immers in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging werd betekend. Bijvoorbeeld: het ontslag werd overgemaakt met een aangetekende brief op 27 september, maar de opzegging is pas van kracht op 30 september. De opzeggingstermijn gaat in op 1 oktober. Het zou anders zijn geweest als de opzegging werd gestuurd op 29 september. Dan begint de opzeggingstermijn pas te lopen op 1 november, namelijk de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de ontslagbrief van kracht werd (4 oktober).
U moet dus uiterst voorzichtig zijn en eerst controleren of het adres van de werknemer in kwestie juist is. De gevolgen kunnen nog veel erger zijn bij een ontslag om dringende reden, waar de termijnen voor de kennisgeving en voor de motieven van het ontslag nog veel strikter zijn (dubbele termijn van drie dagen).
Hebt u een vraag voor onze experts?
Stuur een e-mail naar expert@trends.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier