NAAR DE WIEG

ZUID-AFRIKAANSE PARTNERS.

Met de aanwinst van een eigen UM-huis en een permanente kleine ploeg in Lubumbashi zet Union Minière een punt achter bijna dertig jaar ballingschap uit haar verloren koninkrijk-UMHK al was zij via verkoopcontracten van ertsen voor rekening van Gécamines (GCM) nooit helemaal weg. Marc De Jonghe, manager African Operations UM, huist in het Sogem-kantoor in Johannesburg. Niet toevallig, want de banden met Anglo American Corp. (AAC) en andere groepen als Gencor, Iscor of JCI worden nauwer aangehaald.

Marc De Jonghe : “Als Anglo de tender wint voor Ruashi-Etoile is de kans groot dat UM daarin een minderheidsparticipatie verwerft. Komt JCI als overwinnaar uit de bus, zullen we ook via UM Engineering onze diensten aanbieden en kan Sogem instaan voor de commercialisatie van kobalt.” UM Engineering is al betrokken bij een rendementsverbetering van de koper- en kobaltextractiefabriek van Shituru, een investering van 1 miljoen dollar na een voorfinanciering door UM.

Aangezien UM vertrouwd is met de meeste installaties, klopt ook AMFI aan voor de rehabilitatie van de zinkfabriek in Kipushi, die grotendeels door de vroegere UM-dochter Mechim werd ingericht. UM onderzoekt inmiddels hoe zij kan bijdragen tot de rehabilitatie van de (haar bekende) mijnen en fabrieken van Kolwezi ( Groupe Ouest).

Voor Anglo American Corp. zou het wegkapen van de L’Etoile-mijn (80.000 ton koper en 5000 ton kobalt per jaar) vóór de neus van de juniors Tenke Mining en AMFI een opkikker zijn. Vooral nadat Jean Boulle van AMFI een samenwerkingsakkoord uit ’96 met AAC voor de zinkmijn van Kipushi en de tailings van Kolwezi eenzijdig opblies door toen nog rebellenleider Kabila in Goma op te vrijen en Anglo in een kwaad daglicht te stellen. In Johannesburg betreurt de Congolese Anglo-topman Kalaa Mpinga, new mining business manager van AAC, die methode “omdat het normale proces van de tender voor het tailings-project hierdoor verbroken werd. Desondanks zullen we eventuele voorstellen van AMFI onderzoeken.”

Mpinga : “Anglo heeft belangstelling voor L’Etoile. Een samenwerking met UM is niet uitgesloten. We houden er dezelfde ethiek op na en zijn beiden gesteld op professionalisme. Anglo heeft weinig terreinkennis in Congo, UM heeft die wel. We hebben bovendien sinds lang informele contacten vermits Etienne Davignon lid is van de raad van bestuur van Minorco en we via Sibeka samenwerken in Miba.” Miba is de Congolese diamantmijn, waarin UM-dochter Sibeka 20 % aanhoudt en Anglo-zus De Beers (tot vóór Kabila) exclusieve aankoopcontracten had ; Minorco is het Anglo-vehikel voor internationale expansie.

Dat Anglo experts betaalt om de mijnwetgeving van Congo te moderniseren (wat AAC eerder in Zambia deed), bevestigt de toenadering tussen Anglo en het nieuwe Congo-bewind. “Anglo sloot met Gécamines een overeenkomst voor de exploratierechten buiten de GCM-concessie tot aan de grens met Zambia. We wachten op groen licht van de nieuwe regering,” zegt Rod Whyte, projects director van ACC.

KALAA MPINGA EN ROD WHYTE (AAC) Samenwerking met Union Minière.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content