Moskou voor beginners

Een slecht voorbereide reis naar Moskou kan zware gevolgen hebben. Een minihandleiding voor een pijnloos verblijf in de Russische hoofdstad anno 1997.

Voor veel zakenreizigers is een reis naar Moskou nog altijd een bron van ergernis. Vaak begint de ellende al op de luchthaven. De douane kan er nukkig zijn, maar nog erger zijn de taxichauffeurs. Niet zelden spannen deze laatsten trouwens samen met de douaniers : de douaniers controleren terloops uw ticket business class is rijk, first class staat voor stinkend rijk en tippen daarna hun vriend-chauffeur over uw graad van rijkdom. Daardoor kan prijs voor de 29 kilometer lange rit tussen de luchthaven en het stadscentrum oplopen tot het vijf- of zesvoudige van de normale 30 dollar. De oplossing ? Neem één van de drie shuttlebussen (ook 30 dollar) die acht internationale hotels aanbieden. Of, laat u afhalen door een kennis.

Veel reizigers laten zich door de reisagent een goedkoop hotel aanpraten. Het motto luidt meestal : het is prima, want het wordt privé gerund. Alsof privé-management een waarmerk is van kwaliteit en veiligheid. Meestal komt u terecht in een krot met haperende telefoons, koud water en een zwartwittelevisie waarop buitenlandse zenders niet te ontvangen zijn. Opteer liever voor de (weliswaar duurdere) westerse hotels in het centrum. Dat maakt meteen het dure heen-en-weer gereis overbodig.

Vanzelfsprekend is Moskou niet Brussel of Antwerpen. Wie zich veilig wil verplaatsen, moet enkele rudimentaire regels in acht nemen. Ga bijvoorbeeld niet in op aanbiedingen van zogenaamde taxichauffeurs op de hotelparking die u de hele dag voor tien dollar willen gidsen. Wie ’s avonds laat van een restaurant terug naar zijn hotel moet, laat zich best oppikken door een taxi, gestuurd door dat hotel.

Voorts gelden een paar basisprincipes in het “moderne” Moskou. Haal nooit portefeuilles of bundeltjes geld boven in het openbaar : niet op de luchthaven, niet in de hotellobby of het restaurant. Pas op voor gauwdieven in de ooit zo veilige metro, in drukke straten en op gezellig ogende marktjes. U zal ongetwijfeld niet snel worden neergekogeld in de Russische hoofdstad, maar u zou wel eens een waardevol horloge of een behoorlijk gevulde beurs kunnen kwijtspelen.

En wat doet u tegenwoordig met uw Russische zakenpartner ? Hetzelfde als vroeger. U brengt hem nog altijd een westers cadeau mee. Als u hem beter kent, geeft u ook best een cadeautje voor zijn studerende zoon, tienerdochter of echtgenote. U probeert wel niet meer met hem naar het theater of het ballet te gaan. Een diner in een dollar-restaurant krikt zijn prestige en ego een stuk hoger op.

MARLEEN FYNHOUDT

Moskou Een goede reisvoorbereiding is onontbeerlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content