Mond- en klauwzeer op de beurs
Voor mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks banden met de veeteelt hebben, zijn het woelige tijden. Ook sommige beursgenoteerde bedrijven dreigen de dupe te worden van gekke koeien en mond- en klauwzeer. Toch is er hier en daar ook een bedrijf dat beter wordt van de hele heisa.
1. Bayer
Het Duitse Bayer heeft bij de publicatie van zijn jaarcijfers laten weten dat het klaar staat om de veestapel in te enten tegen mond- en klauwzeer. Bayer, de enige producent van een vaccin in Duitsland, maakt zich sterk binnen de 24 uur 100.000 dosissen te kunnen leveren. Het is overigens van 1987 geleden dat in Duitsland nog sprake was van mond- en klauwzeer.
Bayer heeft sinds de zomer van vorig jaar een goed parcours gelopen op de beurs. Een factor die ongetwijfeld speelt, is dat het bedrijf geregeld als overnamekandidaat wordt getipt. In december 2000 werden Credit Suisse First Boston en Deutsche Bank als adviseurs onder de arm genomen. Beide banken moeten Bayer helpen beschermen tegen een vijandige overnamepoging. Eigenlijk is het bedrijf te klein geworden om in de sterk concurrentiële farmasector autonoom verder te blijven werken.
2. Quick
De Belgische fastfoodketen Quick, een dochter van GIB, heeft al een hoge prijs betaald voor de gekkekoeienziekte. Als gevolg van de terughoudendheid van de consument om hamburgers te eten, werd het boekjaar 2000 met winst noch verlies afgesloten. De gekkekoeienziekte zal ook nog in de eerste helft van dit jaar op de resultaten blijven wegen. Van de epidemie van mond- en klauwzeer ondervindt Quick blijkbaar niet zo veel hinder.
Quick heeft echter meer problemen aan het hoofd dan alleen maar een zieke veestapel. De winstgevendheid van de fastfoodketen laat zwaar te wensen over. Daarom wil Quick zichzelf een facelift toedienen. Of die het gewenste effect zal hebben, moet natuurlijk nog worden bewezen. Een goed half jaar geleden was het aandeel nog minstens tweemaal zo veel waard.
3. McDonald’s
Bij McDonald’s blijft men zich zorgen maken over de gekkekoeienziekte. Die kan in het eerste kwartaal op de Europese omzet blijven wegen. Europa blijft een belangrijke markt voor McDonald’s, dat aan deze kant van de Atlantische Oceaan bijna een kwart van zijn omzet realiseert.
Als gevolg van de Europese problemen is de winst van de fastfoodketen over het vierde kwartaal met 7% gedaald. De omzet viel zelfs met 10% terug tot 2,21 miljard dollar.
Een hoogvlieger op de beurs is het aandeel de jongste maanden zeker niet. Toch noteert McDonald’s nog steeds tegen een koers-winstverhouding van bijna 20.
4. Deere
Het Amerikaanse John Deere & Co ondervindt zowel hinder van de gekkekoeienziekte als van mond- en klauwzeer. Het bedrijf is de grootste Amerikaanse producent van landbouwwerktuigen. In Europa zijn vooral de Deere-tractoren van de 6000-serie geliefd. Het is precies deze machine die massaal wordt gekocht door middelgrote landbouwbedrijven die het slachtoffer van de veeziekten zijn. Bij John Deere & Co maakt men zich dan ook grote zorgen over de mond- en klauwzeerepidemie.
Salomon Smith Barney verlaagde onlangs de rating voor het aandeel, maar tot dusver heeft de koers redelijk standgehouden. John Deere & Co noteert nu tegen een koerswinstverhouding van ongeveer 20, waarmee het aandeel niet overdreven duur wordt gewaardeerd.
Jos Sterk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier