Middellands Zeer
De bevolkingsexplosie en de toename van toerisme bedreigt de Middellandse Zee.
“De open wateren van de Middellandse Zee zijn relatief gezond,” aldus een rapport van het Europese Milieu-Agentschap (EMA). Aangezien 8 tot 9% van alle zeedieren wereldwijd in dit enorme bassin proberen te overleven is dat positief. Tot hier het goede nieuws.
Het slechte nieuws: de ecosystemen op en rond de kust komen onder geweldige druk te staan. Dat heeft veel te maken met het toerisme. Het EMA schetst de geschiedenis van de Middellandse Zee die in de jaren dertig ontdekt werd als toeristische bestemming. In 1990 verwerkte de regio liefst 135 miljoen vakantiegangers. Op dit ogenblik moeten er dat zo’n 235 miljoen zijn en hun aantal groeit constant. De Middellandse Zee is nu al de grootste vakantiebestemming ter wereld. Ongeveer 30% van alle toeristen wereldwijd belandt hier.
De toeristisch groei in de regio komt door een uitbreiding van het aantal bestemmingen rond deze halve binnenzee. Tot in de jaren tachtig waren vooral Spanje, Portugal, Italië en een stukje ex-Joegoslavië in trek; nu is daar Noord-Afrika, Egypte, Turkije en Cyprus bijgekomen. Daarom schat het EMA het aantal toeristen dat zich in 2025 op en rond deze zee zullen verdringen op 350 miljoen.
Het probleem schuilt niet alleen in deze enorme volksverhuizing. Het milieuagentschap wijst ook op de ongebreidelde groei van het aantal kust bewoners. Terwijl er dat in de jaren vijftig amper 150 miljoen waren, groeide dat tot 450 miljoen in 1997 en tegen 2030 huizen er minimaal 520 miljoen maar waarschijnlijker bijna 570 miljoen mensen.
De explosie van zowel bevolking als toerisme vormt volgens het EMA een dodelijke bedreiging voor de Middellandse Zee. Op dit ogenblik bevindt zich slechts een klein gedeelte van de ecosystemen op en rond de onmiddellijke kustlijn in uitstekende conditie. Binnenkort, zo vrezen de vorsers, zijn die ook aangetast.
Bovendien dreigen er ernstige conflicten over grond, vervuiling en drinkbaar water. Het EMA roept de landen rond de Middellandse Zee dan ook op tot verdere dialoog.
Eigen verantwoordelijkheid van de betrokken naties is belangrijk, weet de Europese instelling, maar er is meer. Toerisme vormt een bron van rijkdom, stelt het rapport, maar waarom kan dan die rijkdom niet beter worden aangewend? Room een heel klein gedeelte van de inkomsten af als milieubelastingen. Investeer dat geld in echte milieuprojecten, stel strenge normen op en beboet de overtreders. Ook financieel. Het concept lijkt eenvoudig, maar misschien vragen gecompliceerde tijden om simpele oplossingen.
mark vrijens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier