Stijn Fockedey

Microsoft is nu een echte hardwarefabrikant

Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Door de overname van de gsm- en smartphonedivisie van Nokia wordt Microsoft een echte hardwarefabrikant. Eindelijk heeft het ook rechtstreekse toegang tot een uitgebouwde en wereldwijde productieketen.

Toen Google in 2011 de gsm-pionier Motorola kocht, werd gezegd dat de zoekmachinegigant in essentie 12,5 miljard dollar op tafel had gelegd voor een hoop patenten. De uitgebreide hardwarebusiness had Google er zo goed als gratis bij gekregen. De verleiding is groot om de overname van Microsoft in hetzelfde hokje steken. In de presentatie bij de aankondiging van Microsoft vanmorgen, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de overname van patenten met betrekking op mobiele toestellen.

Microsoft kan inderdaad in de strijd met Apple en Samsung een versterking van zijn patentenportfolio gebruiken. Door die van Nokia gedeeltelijk over te nemen, kan het in de toekomst besparen op patentovereenkomsten. Maar uiteindelijk is dat slechts een kwestie van geld en dat heeft Microsoft in overvloed. Microsoft heeft op dit moment echt nood aan hardware-expertise en een beter productie- en distributienetwerk. Die zaken kosten tijd, en die heeft Microsoft niet want Apple en Samsung lopen steeds verder uit.

Daarom is de overname een goede deal voor Microsoft. In een klap krijgt het een goed draaiende en wereldwijde productieketen, met directe toegang tot leveranciers, fabrikanten en telecomoperatoren. Microsoft had nog te weinig goede relaties opgebouwd omdat het voor zijn pc activiteiten dat overliet aan Dell, Lenovo en andere hardwarepartners.

De verschuiving naar hardware en diensten

De productie van consumentenelektronica is extreem complex. Per toestel gaat het om tientallen componenten. Dat betekent dat een fabrikant voortdurend met honderden leveranciers moet onderhandelen om die stroom van miljarden componenten op peil te houden. Daarna moeten die nog geassembleerd worden in ettelijke varianten en verspreid worden over de hele wereld. Een kleine kink in die keten kost al miljoenen.

Microsoft is bezig met een race tegen de klok om zich van een software-ontwikkelaar te transformeren in een hardware- en dienstenleverancier. Toen Microsoft vanochtend de overname toelichtte, werd dat nog eens pijnlijk duidelijk. In het mobiele tijdperk brengt de klassieke verkoop van softwarelicenties aan hardwarepartners eigenlijk geen sof meer op.

Nokia betaalde per smartphone 10 dollar voor het gebruik van het mobielebesturingssysteem van Microsoft. Dat is slechts een fractie van wat Microsoft van pc-fabrikanten krijgt. De operationele marge van een Nokia-smartphone alleen al bedraagt 40 dollar. In het mobiele tijdperk zijn de vetpotten verschoven naar de hardware en dienstenleveranciers. Microsoft speelt daar voorlopig niet mee met de grote jongens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content