META-COMPUTING
Samen-gebruik van pc’s kan opbrengen.
Terwijl je slaapt, logt je pc thuis automatisch in op het Internet op zoek naar werk. Tegen de ochtend heeft je toestel ingewikkelde berekeningen gemaakt voor een wetenschapper in Londen, een advertentie ontworpen voor een zaak in Arizona, en je bankrekening aangevuld…
Dit scenario, dat metacomputing wordt genoemd, kan in de nabije toekomst realiteit worden, zegt Baruch Awerbuch, professor in computerwetenschappen aan de Amerikaanse Johns Hopkins University.
Hij bestudeert de economische mogelijkheden om niet alleen computercapaciteit over het Internet samen te gebruiken, maar hij onderzoekt ook de prijsvorming en de marketing ervan. Er kan geld worden verdiend, zegt Awerbuch, door de enorme sluimerende computercapacteit te kanaliseren die voorhanden is terwijl pc-bezitters slapen, gaan lunchen, of niet werken op hun toestellen. Tijdens die perioden kan men met die pc’s een extraatje verdienen door het uitvoeren van opdrachten voor rekening van vorsers of ondernemingen op andere plaatsen. Mensen die extra computercapaciteit of een speciaal toestel voor één bepaald project nodig hebben, kunnen dan werken op machines die tijdelijk niet worden gebruikt. Awerbuch redeneert immers dat het huren van een bijzonder toestel veel minder kost dan de aankoop van een nieuwe pc.
De technologie om hardware samen te gebruiken over telefoonlijnen of andere netwerken bestaat reeds. “Wat nog moet worden verwezenlijkt, is een systeem voor het kopen en verkopen van pc-tijd op tijdelijk niet-gebruikte machines,” aldus de professor. Uiteraard moet ook een systeem worden uitgewerkt dat verhindert dat huurders kunnen gluren in de bestanden van de eigenaar. Tevens zullen talrijke pc-bezitters afstand moeten doen van hun innige band met hun geliefde pc.
Mensen zijn gewend om alleen toestellen te gebruiken die zijzelf hebben aangekocht. Het is niet gebruikelijk om op andere machines te werken. Uiteraard is het gek om zomaar veel geld uit te geven voor meer computercapaciteit die elders onmiddellijk beschikbaar is. “Negentig procent van de computercapaciteit in de wereld is ontoegankelijk voor vele mensen, omdat er geen aangepast organisme bestaat om elkaar te helpen,” stelt Awerbuch.
De mogelijke werking van dat organisme schetst hij als volgt. Stel, een boekhouder bezit een pc. Zijn toestel is perfect voor berekeningen maar kan geen grafische voorstellingen maken om een firmabrochure op te fleuren. De boekhouder zendt een bericht over het Internet, waarbij hij 15 frank per minuut wil betalen voor het gebruik op afstand van een Macintosh computer met grafische software. Indien de brochure zeer snel (binnen de twee uur) moet klaar zijn, zal hij bijvoorbeeld 150 frank per minuut aanbieden voor onmiddellijke toegang. Een Mac-bezitter of een ongebruikte machine die op het Internet naar werk zoekt, kan reageren. De boekhouder kan dan tijdelijk werken op de Mac die om het even waar in de wereld kan staan. Wanneer hij zijn opdracht heeft beëindigd, verricht hij een elektronische betaling voor de gebruikte tijd.
Mensen die niet eens hun grasmaaier aan hun buur uitlenen, zouden nog minder geneigd zijn om hun pc door totaal onbekenden te laten gebruiken. Maar Awerbuch is ervan overtuigd dat de transacties uitstekend en winstgevend kunnen verlopen. Volgens hem mag het samengebruik van een pc niet worden opgevat als menslievendheid of communisme, maar gaat het om een zuivere commerciële aangelegenheid : je verhuurt je pc en je wordt daarvoor betaald.
Bron : The Johns Hopkins University, 3400 N. Charles Street, Baltimore, Maryland 21218-2692, USA. Tel. 001-410/516.79.07 ; fax 001-410/516.52.51.
VERHUUR UW PC Terwijl u slaapt of luncht of zit te niksen, kan iemand anders er via het Internet en tegen betaling mee werken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier