Merken vallen massaal voor animatievideo’s

Eén minuut, niet langer. Zo lang duren de animatievideo’s waarmee bedrijven een heldere boodschap geven aan hun medewerkers of potentiële klanten. Videomarketing is de nieuwe buzz in marketing.
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, luidt het spreekwoord. Of, vertaald naar een wereld waarin internetgebruikers overspoeld worden met informatie: één animatievideo – eigenlijk een opeenvolging van beelden – zegt meer dan een ellenlang discours. Tal van merken hebben dat ingezien en maken almaar meer gebruik van dit nieuwe marketinginstrument. Zo’n korte video van 30 seconden tot één minuut is eenvoudig en efficiënt. In een minimum aan tijd kun je er een maximum aan ideeën in samenvatten, tegen een achtergrond die zowel ludiek als nauwkeurig is.
Dat het beeld ooit almachtig zou worden, was te verwachten. De jonge generatie viel al een hele tijd geleden voor de troeven van YouTube. Ze maakt voortdurend gebruik van foto’s en video’s om haar ervaringen, status en gevoelens met anderen te delen. Adverteerders kunnen bij het uitstippelen van hun communicatiestrategie niet meer om de video heen, zowel om de aandacht van de consument te trekken als om zich bondig en doeltreffend tot hun professionele partners te richten.
Let wel, met zo’n filmpje voor het internet of televisie is de kous niet af. Bedrijven moeten wel degelijk een presentatievideo of zelfs een demonstratievideo maken om een product te introduceren, een procedure toe te lichten, een mobiele applicatie voor te stellen of gewoonweg het publiek aan te spreken in de hoop zoveel mogelijk mensen te overtuigen.
Toegankelijk
In België duiken diverse firma’s op die zich gespecialiseerd hebben in animatievideo’s. Denk maar aan 87seconds, Well Played, Whitemilk Studio en aan de marktleider StoryMe (zie kader Het succesverhaal van StoryMe). “Een paar jaar terug konden uitsluitend grote multinationals zich zulke video’s veroorloven omdat ze toen al gauw tienduizenden euro’s kostten”, klinkt het bij Lorenzo Bown, medeoprichter van StoryMe. “Dat is veranderd door de technologische vooruitgang, de daling van de prijzen en nieuwe software. Alles is eenvoudiger, sneller en toegankelijker geworden. Bovendien geraken de mensen het gewend video’s te bekijken op hun smartphone. Videomarketing is vandaag niet langer iets voor de grote merken, ook een kmo kan voortaan een animatievideo bestellen tegen een zeer schappelijke prijs.”
Bij StoryMe bijvoorbeeld kan een klant een 60 seconden durende animatievideo laten maken voor 4000 tot 10.000 euro. De innovatieve Gentse start-up heeft ook nog goedkopere oplossingen zoals microanimaties (vijf seconden die in een lus worden vertoond) of cinemagraphs (foto’s met bewegende details). Een kmo kan die opnemen in een nieuwsbrief of op haar website zetten. Prijskaartje: 750 tot 2000 euro.
“Wij zitten in dezelfde prijscategorie”, reageert Jean-Vianney Philippe. Hij richtte Whitemilk Studio op, een nieuwe speler op de markt van de video branding, zoals hij zijn bedrijf zelf noemt. Na amper een paar maanden telt het al een twintigtal klanten, waaronder Clear Channel en de Vlerick Business School. “Toen wij begonnen, hoefden we niemand meer te overtuigen van het nut van videomarketing. Daardoor kunnen we focussen op een kwalitatieve aanpak: we maken als het ware een DNA-profiel van het bedrijf en verwerken dat in een videostrategie die we opvolgen op lange termijn.”
Tijdwinst
De Belgische groep DEME, gespecialiseerd in baggerwerken en maritieme operaties, stuurt voor haar interne communicatie voortaan liever speelse, amper een minuut durende video’s naar haar 4700 medewerkers dan pdf’s van vijftien bladzijden die toch niemand leest. “Ik heb er bij mijn medewerkers altijd op gehamerd dat ze tijdens hun presentaties geen bladzijden blabla moeten opdreunen, maar moeten werken met foto’s, grafieken en schema’s”, bevestigt Alain Bernard, CEO van DEME. “Ik ben ervan overtuigd dat het visuele geheugen altijd efficiënter is. Heel ingewikkelde dingen – denk maar aan energieopslag in zee of delfstoffenschaarste – kun je eenvoudig en in amper een minuut uitleggen in een video. Een animatievideo is een enorm waardevol instrument; ik gebruik ze ook zelf in mijn presentaties. Je kunt in een oogwenk een heldere boodschap brengen en nieuwe ideeën beter ingang doen vinden.”
De jonge bazen van de firma’s die van videomarketing hun business hebben gemaakt zijn optimistisch en denken dat het beste nog moet komen. Thibault Dehem, stichter van 87seconds (37 werknemers en een omzet die voor 2016 geraamd wordt op 2,5 miljoen euro), is er zeker van dat video’s voor digitale toepassingen de komende jaren nog sterk aan belang zullen winnen: “De adverteerders zijn enthousiast en beseffen hoe belangrijk het is om te werken met specialisten in video’s voor digitale toepassingen”, besluit de managing director die zowel Total, Goodyear als Daikin tot zijn klanten mag rekenen.
Frédéric Brébant
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier