Mentale training

Almaar meer professionele golfspelers kiezen ervoor. Nicolas Colsaerts nu trouwens ook.

“Ik geloof er nog in,” zegt zijn coach, de teaching pro van de R. Waterloo GC, Michel Vanmeerbeek. “Nicolas werkt zeer goed en heeft nog altijd groot potentieel. Alleen is hij nu een stuk onzekerder geworden. Hij ziet allerlei problemen op het parcours, terwijl hij vroeger niet eens rekening hield met de bomen, de waterplassen, het zand of de roughs.” Maar Colsaerts zit intussen wel een heel eind af van zijn niveau van verleden jaar, toen hij scores in de buurt van min vijftien over vier ronden binnenbracht. Of gaat de Belg momenteel gewoon door een periode die alle grote profspelers wel eens hebben meegemaakt: na de kennismaking met de profwereld een vaste stek in dat wereldje veroveren? Makkelijk is anders. In de beste gevallen gaan profspelers dan eventjes door de hel. Waarna het allemaal voor elkaar komt en ze een leuke en lange carrière bij elkaar golfen. Uiteraard zijn er ook spelers die blijven pendelen tussen de Challenge Tour en de Europese Tour. Omdat ze te weinig talent hebben? Te weinig mentale weerbaarheid? Of is het iets anders?

“Iemand als Ian Woosnam bleef jaren op de sukkel, tot hij uiteindelijk een plaatsje veroverde in de European Tour. Maar zodra hij een voet op dat niveau had gezet, kreeg niemand hem er nog weg,” vertelt Vanmeerbeek. “Dat bewijst dat Woosnam een topspeler is. Als ik dan kijk naar een speler als de Engelsman Justin Rose, dan zie ik raakpunten met Nicolas. Die jongen werd al zeer vroeg profspeler, zonder een spat ervaring. Hij wist dat hij het moeilijk zou krijgen, maar bleef volharden en wachtte op betere tijden.”

Intussen gonst het van de geruchten dat er bij Colsaerts en Vanmeerbeek een haartje in de boter is. “Verzinsels. Ik train wel minder dan vroeger in Waterloo, maar het team functioneert nog altijd op dezelfde manier.” Op dezelfde manier? Een week geleden ontmoette Vanmeerbeek in Parijs een mentale trainer die gespecialiseerd is in topsport. “De Belg Van Stiphout, die zich ontfermt over Valérie Van Rijckeghem en sterspelers als Retief Goossen, was volgeboekt. We moesten dus een andere oplossing vinden. De Fransman met wie nu wordt gepraat, werkt onder meer met de Franse skiploeg en bekende atleten, zoals de Franse polsstokspringer Jean Galfione.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content