‘Mensen hebben ruimte nodig’

© KOEN BAUTERS

De West-Vlaamse manager Hendrik Deruyck houdt van reizen, filosofische boeken en voetbal. “Succes is een reis, geen bestemming”, is zijn motto.

Wat was uw grootste avontuur?

“Ik ben twintig jaar geleden gaan raften op de Zambezi-rivier in Zimbabwe, in de buurt van de Victoria-watervallen, een van de gevaarlijkste raftings ter wereld. De Zambezi afdalen was het avontuur van mijn leven.”

Uw beste zet?

“Vertrouwen geven aan mijn medewerkers. Je moet ze laten uitvliegen, mensen hebben ruimte nodig om tot zichzelf te komen, zelfs al vallen ze eens hard op hun bek. Al moet je wel af en toe hun vleugels bijknippen.”

Wat is het beste boek dat u las?

De ontdekking van de hemel van de Nederlandse auteur Harry Mulisch. Het is zo’n boek dat een ander licht werpt op het leven. Ik heb het twee keer gelezen na een helse periode bij het tapijtbedrijf ITC. Het filosofische boek van ruim 900 bladzijden was dan een verademing.”

Wat wordt onderschat?

“De schuldenproblematiek in de wereld, met de Verenigde Staten op kop. De Belgische staatsschuld bedraagt 452 miljard. Met de vergrijzing en de onbetaalbare sociale zekerheid weet men wat er op ons afkomt, maar men durft er niets aan te doen.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Reizen, lezen, genieten van de natuur, ik hou van voetbal. Ik ben supporter en bestuurder van SV Zulte Waregem.”

Wat is de fout waaruit u het meeste leerde?

“Ik heb soms de dingen gedaan die anderen van mij verwachten in plaats van de dingen die mij gelukkig maken.”

Beste film?

The Godfather-trilogie van Francis Ford Coppola. Die zou verplichte stof moeten zijn in managementscholen. Ik heb het dan niet over het geweld maar over zakendoen. Daar kan je veel van leren. Er wordt in die films ook fantastisch geacteerd door onder meer Marlon Brando, Al Pacino en Andy Garcia.”

Wie of wat wordt overschat?

“De ziekte van deze tijd is dat alles fantastisch en succesvol moet zijn. Maar niets is perfect en perfectie is zelfs saai. Overschat dus de job van CEO niet: succes is een reis, geen bestemming. Ik heb vooral genoten van de weg naar de top, niet van de bestemming.”

Hendrik Deruyck (67) is voorzitter van de familiale tapijtgroep McThree Carpets.

'Mensen hebben ruimte nodig'
© Getty Images/iStockphoto
'Mensen hebben ruimte nodig'
© Getty Images/iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content