Menselijkheid in tijden van ChatGPT

Katleen De Stobbeleir

Heeft u ChatGPT al uitgetest? Een paper schrijven of een wervende blogpost maken, ChatGPT draait er zijn (of haar) hand niet voor om. De reacties zijn verbluffend positief. Zo las ik een getuigenis van een CEO die overstelpt werd met complimenten, nadat ChatGPT zijn nieuwjaarsspeech had geschreven – een speech die volgens zijn personeel veel zachter en menselijker klonk dan gebruikelijk. Dat zette me ertoe aan ChatGPT zelf uit te proberen. Ik vroeg de chatbot een nieuwjaarsspeech te schrijven voor mijn team in Vlerick Business School. En ik geef toe: in zekere zin overtrof het resultaat mijn verwachtingen. ChatGPT beschreef – helemaal terecht natuurlijk – hoe ons team deel uitmaakt van een instituut van wereldniveau, dat we via onze programma’s en ons onderzoek elke dag opnieuw onze studenten en klanten raken. Meer zelfs: dat we de wereld verbeteren en we in het komende jaar Vlerick naar nieuwe hoogten zouden brengen.

In deze technologische tijden durf ik te beweren dat het Menselijke Tijdperk pas echt is aangebroken.

Op papier voldeed de speech aan alles wat een goede nieuwjaarstoespraak moet hebben. Het creëren van een wij-gevoel, een korte terugblik naar onze verwezenlijkingen, een verwijzing naar de purpose van de school en ter afronding oppeppende woorden voor de toekomst. Misschien schreef ChatGPT wel de perfecte speech. Had ik verzwegen dat die door een chatbot werd geschreven, dan hadden mijn collega’s het allicht niet achterhaald. Waarschijnlijk hadden ze het gewoon mijn gebruikelijk, ietwat saaie speech gevonden. En toch. De toespraak bevatte zoveel platitudes dat je de naam ‘Vlerick Business School’ had kunnen vervangen door die van elke andere businessschool. In die zin was hij in al zijn zeemzoeterigheid eerder lachwekkend dan overtuigend.

De twee elementen die ontbraken, waren ‘imperfectie’ en ‘persoonlijkheid’. Met andere woorden: de speech was te afgelikt. Laat imperfectie en persoonlijkheid nu net die elementen zijn waar we als mens in uitblinken. U zal mij nooit een pleidooi horen voeren om ChatGPT naar een vergeethoekje te drummen, daarvoor ben ik te veel een techoptimist. Maar in deze technologische tijden durf ik wel te beweren dat het Menselijke Tijdperk nu pas echt is aangebroken. Ieder van ons heeft toegang tot technologie. En vandaag al kan elk van ons de perfecte speech, paper of blog schrijven dankzij ChatGPT. Kennis is niet langer macht, en kennis is niet langer een privilege voor de intellectuele elite. En dat is een positieve zaak. Maar als u gelooft dat u als leider, organisatie, leraar of professor in de toekomst het verschil zal blijven maken alleen dankzij uw kennis of het gebruik van technologische snufjes, dan zal u bedrogen uitkomen. Want kennis en technologie zijn toegankelijk voor iedereen, en toegankelijke middelen verdienen het om gebruikt te worden.

Waarmee zal u dan wel het verschil maken? Met de ziel van uw organisatie – met de mooie, imperfecte persoonlijkheid van uw mensen. Dus durf uzelf te zijn, met al het mooie en het lelijke dat erbij komt kijken. Een tijd geleden verwelkomden we Daniel Ek, de oprichter van Spotify, op onze campus, en ik zou het niet mooier kunnen verwoorden dan hij: “Onze strategie is makkelijk te kopiëren. Ook de technologie die we gebruiken, is geen wereldgeheim. Het succes van Spotify is een rechtstreeks gevolg van onze cultuur, van onze diepe passie voor muziek. Het is dankzij die menselijke factor en passie dat we werken aan de juiste dingen.”

Dus laat ons in dit Menselijke Tijdperk de mens mens laten zijn. En allicht betekent ‘mens-zijn’ niet langer dat je in staat moet zijn foutloos verouderde kennis op te hoesten. Dat kunnen machines intussen allicht iets beter dan wij. Laat ons de mogelijkheden die technologie biedt benutten om nog meer onze ziel te leggen in alles wat we doen.

De auteur is professor leadership en partner van de Vlerick Business School

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content