Meer kleur op de beurs

PetroFina-dochter Sigma Coatings maakt zich klaar om op eigen vleugels te vliegen. Straks bundelt de verfproducent de krachten met Lafarge. Een beursintroductie moet volgen.

Nog voor het einde van dit jaar hopen PetroFina en Lafarge de onderhandelingen af te ronden. Dan werkt Sigma Coatings samen met de afdeling bouwverven van de Franse groep. Wellicht mondt de alliantie uit in een deelname van Lafarge in het kapitaal van Sigma Coatings, dat een omzet boekt van ruim 31 miljard frank (waarvan 5,7 miljard frank in België). Lafarge haalt met zijn bouwverven een omzet van 8 miljard frank. Het nieuwe bedrijf zou voor ongeveer 80% door PetroFina worden gecontroleerd en voor 20% door Lafarge. Dankzij de geografische complementariteit van de verschillende activiteiten en de grote potentiële synergieën, zal de groep de negende of tiende belangrijkste ter wereld worden.

GRONDIG GESNOEID.

In 1997 boekte de Sigma Coatings Group een geconsolideerd nettoresultaat van ongeveer 100 miljoen frank. Een jaar voordien was er nog een geconsolideerd verlies van 90 miljoen frank. Dit verlies was vooral te wijten aan de moeilijkheden op de Franse en de Duitse markten. Bij de sierverven wogen de groei van de verkoop en de resultaten in de Benelux niet op tegen de kosten van de commerciële inspanningen in Frankrijk en Duitsland, twee landen met een zwakke bouwmarkt. In 1997 wierpen de investeringen eindelijk vruchten af.

Met algemeen directeur Pierre-Marie De Leener aan het roer verloopt het vlottrekken van de groep opvallend snel. “De verfindustrie was vroeger erg gefragmenteerd, maar nu is er een ingrijpende herschikking aan de gang,” legt de scheikundig ingenieur uit. De consolidering verschilt echter sterk van het ene segment tot het andere. Bij de verven voor coil coating (voorgeschilderd plaatstaal) was de industrie van bij het prille begin op Europese schaal gestructureerd. De sierverven, die meer dan de helft van de omzet van Sigma Coatings vertegenwoordigen, moeten echter per land of groep van landen geconsolideerd worden. Boven de Moerdijk zijn AKZO en Sigma Coatings de onbetwiste marktleiders. De Belgische markt is heterogener. Daarom pakt Sigma Coatings ze aan met zijn twee Nederlandse merken Sigma en Histor.

Tijdens de sanering werd drastisch gesnoeid. Ongeveer 30% van de activiteiten, waaronder de sierverven in Engeland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk, bleken ernstig verliesgevend te zijn. De hoop en de winst kwamen van de sierverven in de Benelux, de scheepsverven en de corrosiewerende verven. Deze segmenten vertegenwoordigen 70% van de verkoop van de groep en leveren de operationele resultaten op van ongeveer 20% van het aangewende kapitaal.

Er kwam dus een herstructurering van de sierverven. De Engelse fabriek werd verkocht. De fabricage werd stopgezet in Duitsland en Denemarken, twee markten die nu vanuit Nederland worden bevoorraad. In Frankrijk moet de fusie met Lafarge het probleem oplossen. De Belgische delen van de groep zijn tevreden over het waarschijnlijke herstel van het Franse filiaal. Het bevond zich immers in de portefeuille van het rendabele Sigma Coatings België, dat waardeverminderingen op de activa in zijn rekeningen moest opnemen.

NAAR AMSTERDAM.

In 1996 verklaarde François Cornélis, gedelegeerd bestuurder van PetroFina, dat Sigma Coatings zijn activiteiten “alleen of in een partnership” zou ontwikkelen. Als ideaal scenario schoof hij de omvorming tot een autonoom bedrijf naar voren. In die context bereidt PetroFina de introductie van Sigma Coatings op de beurs van Amsterdam voor.

Volgens De Leener zou de beursgang al in 2000 kunnen plaatsvinden. De eerste maatregelen zijn genomen: het Belgische Sigma Coatings, dat vroeger rechtstreeks door PetroFina werd gecontroleerd, is nu samen met alle andere filialen ondergebracht in de portefeuille van Sigma Coatings Holding in Nederland.

De Leener ziet het verdere verloop van de operatie vol vertrouwen tegemoet, want zijn groep biedt de investeerders een goede rendabiliteit en positieve groeiperspectieven op lange termijn. Voor het boekjaar 1998 verwacht hij alvast een resultaat van 2 miljard frank.

De toekomstige expansie van de groep steunt onder meer op het onderzoekscentrum voor harsen en coil coating in de vestiging van Fina Research in Feluy, en op de aan de fabrieken voor coil coating verbonden centra voor technische begeleiding van de klanten. Voor de sierverven zijn er voortaan drie uitmuntendheidscentra in het Franse Belfort (gevelverven), het Duitse Bochum (binnenwanden) en Amsterdam (houtbescherming en glazuurverven op acrylbasis).

ES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content