“Meer cursussen in het Engels is een noodzaak”
VOLGENDE WEEK
Hebt u commentaar op deze rubriek? Mail dan naar trends@trends.be
De functies van de leden van het zakenkabinet.
MAANDAG 20 SEPTEMBER
Roularta Media Group viert met een spetterend avondfeest in Brussels Expo zijn vijftigjarige bestaan. Als voorzitter van de mediagroep (uitgever van onder meer Trends en Knack) blikt Hugo Vandamme terug op de voorbije halve eeuw en trekt parallellen met andere bedrijven waar hij in de raad van bestuur zetelt.
Hugo Vandamme. “De voorbije twintig jaar heeft Roularta zeer geregeld nieuwe initiatieven gelanceerd. Men denkt nog te veel dat innovatie per definitie over technologie gaat. Maar het gaat ook over vernieuwing van bestaande producten. Roularta heeft dat steeds gedaan door binnen de grote lijnen een grote vrijheid te geven aan zijn medewerkers. De innovatie is niet alleen inspelen op nieuwe technologieën – dat ook – maar zit hem vooral in de magazines zelf: nieuwe lay-out, nieuwe producten…
“Innovatie is een steeds weerkerende rode draad als reden voor het succes. Bij Sara Lee/DE leer ik dat nieuwe producten en verpakkingen zorgen voor hogere omzetten. Barco draait om technologische vernieuwing en Kinepolis zit met de digitale cinema opnieuw in een vernieuwingsbeweging.
“Ik ben zeer blij dat Vlaams minister van Economie Fientje Moerman voortaan 100 miljoen euro per jaar extra wil uittrekken voor onderzoek en ontwikkeling Maar meer geld is niet voldoende: je moet het onderzoek ook concentreren op domeinen waar Vlaamse bedrijven een rol van betekenis kunnen spelen. De overheid zou 60 tot 70 % van haar onderzoek zeer gericht moeten doen in sectoren waar de kans op een return het grootste is en 30 tot 40 % waar dat veel minder vanzelfsprekend is.”
DINSDAG 21 SEPTEMBER
Op de opening van het academiejaar aan de Europese Hogeschool Brussel (Ehsal) pleit Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke ervoor om voortaan korter te studeren om langer te leren.
Vandamme. “Innovatie, het denken aan vernieuwende zaken, moet worden onderwezen. Je moet durven durven en in het onderwijs moet ervoor worden gezorgd dat er meer wordt gedurfd.
“Professoren moeten dichter bij het bedrijfsleven staan. Een professor geneeskunde staat met zijn voeten in de praktijk, maar bij toegepaste of exacte wetenschappen wordt contact met het bedrijfsleven niet bepaald als een pluspunt beschouwd wanneer het gaat om iemand van hoofddocent naar hoogleraar te promoveren. Terwijl juist de omgekeerde houding nodig is.
“Op dat vlak steun ik Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) voluit als hij de onderzoeksbudgetten van de hogescholen wil vergroten. Hogescholen staan traditioneel dichter bij het bedrijfsleven, kennen de behoeftes beter, maar hadden vroeger een te grote achterstand in apparatuur.”
WOENSDAG 22 SEPTEMBER
Hugo Vandamme ontmoet de nieuwe ambassadeur van India.
Vandamme. “Wij stellen ons tot doel om meer technisch geschoolde mensen aan te trekken. Je moet daarvoor actie voeren in het onderwijs, maar het duurt nog wel even tot de huidige generaties afstuderen. In de overgangsperiode zullen we wetenschappers en technologen moeten invoeren uit de nieuwe Europese landen, maar ook uit India en China.
“Of we moeten op een andere manier hun kennis aanwenden. Zo studeren in India ieder jaar duizenden radiologen af. Met de moderne technologie worden beelden naar India doorgestuurd, zodat de radiologen ze daar kunnen bekijken en de diagnose stellen. Daar kunnen de Amerikaanse en Europese dokters mee aan de slag.”
MAANDAG 27 SEPTEMBER
Rector André Oosterlinck van de KU Leuven pleit er bij de opening van het academiejaar voor om meer cursussen in het Engels te geven en de vijfjarige bachelor-masterstructuur overal door te voeren.
Vandamme. “Meer cursussen in het Engels is een noodzaak. Amerika stelt zijn universiteiten open voor iedereen die slaagt voor de toelatingsexamens, waardoor heel wat studenten daar ook blijven. Het probleem voor België, maar ook voor onze buurlanden, is dat we er niet in slagen die studenten aan te trekken. Zonder Engelstalige cursussen komen hier alleen enkele Chinese en Indische witte raven. Zeker de universiteiten en hogescholen zouden moeten kunnen kiezen welke cursussen ze in het Engels laten doceren, en zelfs in bepaalde richtingen van het beroepsonderwijs zou Engels moeten kunnen.
“Voorstander om alle opleidingen vijf jaar te laten duren, ben ik niet. Ik zou er zeker niet voor pleiten om de ingenieursopleidingen aan hogescholen over vijf in plaats van vier jaar te spreiden. De enige goede verantwoording die ik zie voor een verlenging, is dat er meer praktijk wordt gegeven.”
Bart Verhaeghe, Trends-minister van Arbeid, Sociale Zaken en Pensioenen.
L.H.
“De overheid zou 60 tot 70 % van haar onderzoek zeer gericht moeten doen in sectoren waar de kans op een return het grootste is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier