Mee met de groten
Het Internationaal Monetair Fonds heeft de yuan de status van internationale reservemunt gegeven. Daarmee krijgt China erkenning voor zijn groeiende gewicht in de wereldeconomie.
De yuan krijgt een mooi kerstcadeau: het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft beslist de Chinese munt op te nemen in de berekening van de speciale trekkingsrechten, de STR. Het is een belangrijke internationale erkenning voor de yuan. De Chinese munt komt vanaf de herfst van 2016 in het gezelschap van de vier wereldmunten: de Amerikaanse dollar, de euro, het pond sterling en de Japanse yen. De yuan krijgt een gewicht van 10,92 procent in die mand met wereldmunten.
Wat zijn speciale trekkingsrechten?
Het IMF creëerde de speciale trekkingsrechten in 1969. Het gebruikt die om de intrestvoeten te bepalen van leningen die het toekent aan zijn lidstaten. Voor alle munten ter wereld wordt elke dag een wisselkoers berekend. Zo is een euro momenteel ongeveer 0,79 STR waard en een Amerikaanse dollar 0,73 STR. De waarde van de STR hangt af van de waarde van de onderliggende munten en beweegt afhankelijk van de schommelingen op de valutamarkten.
De trekkingsrechten zijn geen munt op zich. Ze hebben geen materieel bestaan in de vorm van biljetten. “Het gaat niet over wisselgeld in de strikte zin van het woord, maar veeleer over een maatstaf”, zegt Bernard Keppenne, de hoofdeconoom van de bank CBC. “Dankzij de intrestvoet van de speciale trekkingsrechten kan het IMF de voorwaarden bepalen voor landen die voor financiering komen aankloppen bij het fonds.”
Het IMF herziet het gewicht van de referentiemunten om de vijf jaar op basis van hun gewicht in de internationale handel en de wereldwijde deviezenreserves.
Waarom is deze beslissing historisch?
Het Internationaal Monetair Fonds neemt akte van het groeiende gewicht van China in de wereldeconomie. “Het is een weerspiegeling van de nieuwe realiteit”, stelt Bernard Keppenne. “De economische wereld is veranderd. Het is niet meer dezelfde wereld als ten tijde van de akkoorden van Bretton Woods. Het gewicht van de Chinese economie evenaart dat van de Amerikaanse. Dat kun je niet zeggen van de Europese economie.”
“Het bevestigt ook dat de yuan meer en meer een transactiemunt wordt. Vandaag gebeuren transacties tussen China en Japan vooral in yuan of yen, en niet meer in dollar. Het is een extra stap naar de liberalisering van de financiële markten in China. Peking kan in de toekomst de koers van de yuan niet meer beïnvloeden, zoals in augustus met de onverwachte devaluatie.”
Wat zijn de gevolgen?
Voor de man in de straat heeft de beslissing van het IMF geen rechtstreekse gevolgen. Maar er is een risico mee gemoeid. Het is mogelijk dat financiële instellingen, beleggingsfondsen en andere grote beleggers nu meer obligaties en andere effecten kopen die in yuan noteren. Dat zijn soms ondoorzichtige producten.
“Het gewicht van de dollar blijft vrijwel onveranderd in de samenstelling van de mand met munten”, benadrukt Keppenne. “De intrede van de yuan gebeurt grotendeels ten koste van de drie andere munten, en dan met name ten koste van de euro.” Het aandeel van de euro in de trekkingsrechten was al gezakt van 30,9 naar 37,4 procent. Keppenne: “Dat is geen goed nieuws voor de Europese eenheidsmunt. De stijging van de macht van de yuan is een gevolg van de economische rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten. We moeten nog afwachten in welke mate de hegemonie van de dollar wordt gecontesteerd. Maar de internationale erkenning van de yuan is onafwendbaar.”
Sebastien Buron
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier