Medicijnmakers gekant tegen verdere prijsdaling
De prijs van geneesmiddelen staat in België onder druk. Wie betaalt de rekening: apothekers of de producenten van generische geneesmiddelen?
De Belgische beleidsmakers buigen zich dieper als ooit tevoren over de vraag hoe er op de kostprijs van medicijnen kan worden bespaard. Deze week verweerde de farmaceutische sector zich door de maatschappelijke waarde van de industrie te benadrukken. Tot op heden klaagde ze vooral over allerlei extra taksen. Nu lijken de medicijnmakers het geweer van schouder te veranderen: ze willen graag aantonen dat geneesmiddelen in België al tot de goedkoopste van Europa behoren. Uit een onderzoek van de European Generic Association (EGA) blijkt dat de prijzen van generische geneesmiddelen in België onder het Europese gemiddelde zitten.
Eind vorig jaar kondigde minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) plannen aan om de prijzen van geneesmiddelen te drukken via openbare aanbestedingen. Op die manier slaagde Nieuw-Zeeland erin om zo’n 3 miljard dollar te besparen sinds 1993. Luc Slegers, voorzitter van Febelgen, de Belgische federatie van de producenten van generische geneesmiddelen, weerlegt in de parlementaire hoorzitting dat het ‘kiwimodel’ de oplossing is. “Wij hebben de fabrieksprijzen in Nieuw-Zeeland vergeleken met de Belgische generische prijzen. Van de 111 generische geneesmiddelen die in beide landen op de markt zijn, zijn er 36 goedkoper dan in Nieuw-Zeeland. Dure generische geneesmiddelen zijn in België dus niet het probleem.”
Besparingen in de distributiemarge zijn voorlopig niet aan de orde. Op dit moment bedraagt de marge 31 % voor de apothekers en 13 % voor de groothandels. Oogluikend staat de overheid toe dat de genericaproducenten in absolute termen dezelfde marges betalen aan het distributieapparaat als de makers van originele producten. Het gevolg is dat generische geneesmiddelen op het eerste gezicht slechts 26 % goedkoper zijn dan het origineel, terwijl de fabrieksprijs van het genericum 43 % lager ligt.
Zijn de apothekers bereid een stuk van hun marge op te offeren voor goedkopere geneesmiddelen? “Als de generische industrie de prijsverlagingen op ons wil afwentelen, gaan wij niet akkoord,” zegt Philippe Babylon, ondervoorzitter van de apothekersbond APB. “Vergeleken met het buitenland kunnen hun prijzen echt nog zakken. Wij willen praten over een totaal nieuwe benadering van onze opdracht. Daarin moet onze vergoeding worden gebaseerd op de afleveringsopdracht en onze intellectuele prestatie.”
R.B.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier