MAURITS DE PRINS. De slotscène

Het gerecht begint te schudden aan de Super Club-boom. De moeilijkheden voor Maurits De Prins stapelen zich op. Een overzicht van een in duigen vallend imperium.

Wordt de neergang van Maurits De Prins even spectaculair als zijn opgang met Super Club ? Het lijkt erop. Advokaten, parketten en rechtbanken hebben tot in de Verenigde Staten toe de handen vol met allerlei claims die tot in de miljarden lopen.

Wie dacht dat met het verdwijnen van Maurits De Prins uit Super Club alle problemen verdwenen waren, is fout. De gigantische afschrijvingen in ’91, toen Super Club een verlies aankondigde van 14,7 miljard frank, bleken onvoldoende. Het videobedrijf blijft voor Philips een bron van verlies en negatieve publiciteit. Zo bedroeg het verlies de voorbije drie jaar 7204 miljoen, resulterend in een negatief eigen vermogen. Ook Super Club Retail verloor de voorbije drie jaar bijna 4 miljard. Om het doodbloeden te stoppen, pompte Philips op 15 december ’94 1,2 miljard frank vers geld in de groep. Is dit voldoende of is Super Club een bodemloos vat ?

Bovenop die miserie begon Maurits De Prins in de VS een proces tegen Philips waarbij hij meer dan 7 miljard frank claimt. Dit op basis van de Racketeering Influenced Criminal Organisation Act van 1971 wegens het optreden van Philips tegen De Prins in Super Club. Een klacht die men bij Philips weglacht.

FALINGEN.

In België lijkt het imperium van Maurits De Prins volledig ineen te zakken. Pyramid Invest, Advanced Data Systems (ADS) en Intralec Benelux zijn allen in faling, wat door het parket wordt onderzocht. Koploper is Pyramid met een schuld van ongeveer 1 miljard frank, vooral bij ABN/Amro dat via de rechtbank een 840 miljoen claimt. Ook de Raiffeisenkas (151 miljoen), de Central Hispano Benelux (39 miljoen) en Paribas (34 miljoen) eisen geld terug via de rechtbank. In deze curatele werden de huizen en hun inboedel (kunstwerken inbegrepen) van De Prins in Knokke en Breda verkocht.

Ook bij ADS is er een gerechtelijk geschil. Daar verdween op 30 april ’92, kort voor de faling, via een kapitaalsvermindering de lopende rekening van 140 miljoen frank die De Prins moest. “Keert dat geld terug, dan wordt de faling ongedaan gemaakt daar de schulden maar een 50 miljoen bedragen, ” klinkt het daar.

Bij Intralec Benelux lijkt met een schuld van een paar miljoen de zaak minder schokkend. Er is wel een claim tegen de BV Dariotis, de oprichter van deze NV, maar die is sinds 1 oktober ’92 zonder bestuur en adres en wordt naar verluidt kortelings geschrapt.

Buiten die drie falingen is er vanuit de curatele van Bestofus een spilvennootschap in het Lavithas-kluwen ook nog een eis van 75 miljoen frank tegen Vivechrom. Deze met De Prins gelieerde vennootschap heeft bij Bestofus nooit zijn kapitaal volgestort. Vivechrom is echter op 28 juni ’94 ambtshalve geschrapt.

Bij al die schulden dient ook nog de 2,1 miljard van Mijnen en de nooit betaalde lopende rekening bij Super Club van meer dan 900 miljoen gerekend te worden, alsmede een grote claim vanwege Thibaut.

FISKALE PARADIJZEN.

Ook elders is het rijk van De Prins in verval. Luxemburgse vennootschappen die vroeger met Super Club verbonden waren als Antrim, Europe Finance et Participations en Horizon 2000 Holding lijken verdwenen.

Antrim waar De Prins voorzitter is, werd op 16 september ’93 bij Paribas-Luxemburg, waar het onderdak had, buitengezet. Horizon 2000 Holding werd leeggehaald en op 26 maart ’93 opgedoekt en Europe Finance et Participations, beheerd door Krediettrust en opgericht door Almanij-dochter Finimtrust, had eind ’94 nog geen balans voor ’93 neergelegd.

Ook op Curaçao werd er opgekuist. Bestvest Corporation het vehikel waarmee De Prins de Ierse tekenfilmstudio van Don Bluth kocht verdween op 4 maart ’92. Mede-investeerder ING Bank verloor in dit avontuur een 3 miljard frank.

Hetzelfde beeld in Nederland waar De Prins beschikte over een serie BV’s. Hier is 1 oktober ’92, toen Lavithas over kop ging, een sleuteldatum. Vivechrom langs waar De Prins in Lavithas investeerde verhuisde die dag van FTC Trustbeheer in Wassenaar, waar ook Lavithas zat, naar zijn adres in Breda. Ook Iphigenia trok die dag van de Zarf Trust in Rotterdam naar Breda en is sinds 28 juni ’94 geschrapt. Een toeval of een gevolg van de ruzies met de Nederlandse banken ?

In Nederland blijft blijkbaar enkel Rombel Beheer over, een inaktieve BV, gehuisvest bij Mees & Pierson in Amsterdam.

FAILLIET ?

De grote vraag van al die binnen- en buitenlandse schuldeisers is of De Prins nog over eigendommen beschikt. “De banken zitten zo achter hem aan dat het onmogelijk lijkt dat hij nog iets bezit, ” beweren de enen. Anderen kijken richting de VS, zijn tweede tehuis. “Zijn eigendommen in de Verenigde Staten heeft hij allemaal van de hand moeten doen, ” verklaren vroegere intimi als Marc De Schutter en Jozef Delcroix. Wait and see.

WVD

MAURITS DE PRINS Firmaatjes verdwijnen één na één. Er blijft enkel een grote schuldenput.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content