MARKTLEIDER

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

IN FRANSE HANDEN.

Met een geconsolideerde omzet van 26 miljard frank en 5401 werknemers is CFE het grootste bouwbedrijf van het land. Toch heeft de onderneming slechts 1% van de Belgische markt in handen.

De groep maakt deel uit van de selecte club van francofone aannemers in de hoofdstad. De onderneming is vooral actief op de Brusselse kantoormarkt, de grote openbare werken en de baggersector. Het bedrijf staat bekend omwille van zijn technische kwaliteiten. Heel wat ex-medewerkers bekleden nu een topfunctie bij de collega’s. Bijvoorbeeld: Marc Stordiau ( Dredging), Jan Van Gerven ( Antwerpse Bouwwerken), Jean-Pierre Duhamel ( Strukton De Meyer), Michel Duccenne ( CEI), Daniël Van Damme ( Aquafin), Jean-Claude Bourotte ( Bouygues Belgium), Robert Vrebos ( Louis De Waele). Sinds 1989 controleert de Franse bouwreus Dumez-GTM – voor 80% dochter van Suez Lyonnaise des Eaux – 43% van de beursgenoteerde onderneming. Toch blijven waarnemers in de sector het raar vinden dat Dumez-GTM nooit de meerderheid in CFE genomen heeft.

CFE ligt aan de basis van veel belangrijke constructies in dit land: kerncentrales (Mol, Tihange, Doel), haven van Zeebrugge, Kennedytunnel, Liefkenshoektunnel, Belgacom Towers, gebouw van de Europese Ministerraad in Brussel, auditorium van de Nationale Bank, Volkswagen Brussel, Royale Belge Brussel, Opel Belgium Antwerpen, elektrische centrale Seraing, Hogesnelheidstrein (HST). Ook in Nederland sleepte de groep het afgelopen decennium enkele grote prestigeprojecten in de wacht: Piet Hein-tunnel Rotterdam, Erasmus-brug Rotterdam en Dintelhavenbrug Dordrecht – telkens opdrachten van ongeveer 1 miljard frank. Haar roem strekt zich tot ver in het buitenland uit. Een selectie: Nasser Institute-ziekenhuis (Caïro), Central European International Bank (Boedapest), luchthaven Sydney (Australië), metrostation Bishan (Singapore), Inga-stuwdammen (Congo), luchthaven Kai Tak (Hongkong).

In Polen en Hongarije bouwde CFE de afgelopen jaren een mooie referentielijst op: onder meer Leclerc in Lublin (210 miljoen frank), 3M-zetel in Nadarzin (250 miljoen frank), fabriek Reynaers Aluminium in Piaseczno (157 miljoen frank), Opel-vestiging in Gliwice (366 miljoen frank), shoppingcenters van Cora in Törökbàlint (288 miljoen frank), ING-zetel in Boedapest (623 miljoen frank).

In eigen land realiseert CFE nu onder meer het Huis van de Arbeid voor het ACV in Brussel (560 miljoen frank), de Fabrimetal-zetel in Brussel (1,2 miljard frank), de uitbreiding van het waterzuiveringsstation in Aalst (282 miljoen frank) en de uitbreiding van de Mercator-building in Berchem (200 miljoen frank).

Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content