Mannen naar de bron
Zowel in Chaudfontaine als in Spa doet het ‘kuurwezen new look’ zijn intrede. Weg verveling in het bubbelbad. Vandaag draait alles om exotische massages, heerlijke massagedouches, verkwikkende peelings, rituele hammams en… rustig genieten.
Het kuurwezen in België geeft zichzelf de voorbije jaren een echte verjongingskuur gegeven. De nieuwe Thermen van Spa hoeven helemaal niet onder te doen voor de meest vooruitstrevende kuuroorden en de meest prestigieuze spa’s. Het ultramoderne complex, dat werd ontworpen door Claude Strebelle, de ster onder de Luikse architecten, strekt zich uit over 10.000 vierkante meter op de top van de Annette-et-Lubinheuvel, die boven de stad uitrijst. Rondom is de weelderige natuur intact gebleven. Maar binnenin is het al trendy thermalisme en droomkuren wat de klok slaat.
Spa: ‘privilegedagen’ voor mannen
Het gebouw omvat twee activiteitszones: een voor kuren, het andere voor ‘thermoludisme’. De kuren, die van één tot vijf dagen lopen, zijn opgebouwd rond een specifiek thema (stress, tabak, vermageren enzovoort). Daarbij wordt gebruikgemaakt van de klassieke verzorgingstechnieken: douches met krachtige waterstralen, hydromassages in een badkuip, koolzuurbaden in mineraalwater (de bestseller in Spa) en venenturfbaden. Erg exclusief is de behandeling in het thalaxionbad, een badkuip die wordt afgesloten als een cocon en waarbij alternerend wordt gebruikgemaakt van warme en koude waterstralen. Ideaal voor de behandeling van bloedsomloopproblemen in de onderste ledematen.
Speciaal voor het mannelijke publiek (25 % van de klandizie tijdens de week, 40 % in het weekend) hebben de Thermen de ‘privilegedagen voor mannen’ uitgedacht (235 euro, behalve op zondag). Op het programma staat dan een volledige massage, een niagarabad, een koolzuurbad, een minerale modder- packing op een zogenaamd ‘soft pack’-relaxatiebed, een gepersonaliseerde schoonheidsverzorging en een verzorging van de rug. De ‘intensieve verzorging voor mannen’ (grondige gelaatsverzorging met intensieve hydratering van de huid, 59 euro) is een andere topper.
Het interieur van de verzorgingszone is bijzonder geslaagd. Architect Claude Strebelle heeft een warm decor uitgedacht, dat bijna volledig is bekleed met hout. Grote panelen in felle kleuren – rood, geel, groen en oranje – zorgen tegelijk voor contrast en brengen ritme in de ruimte. De cabines zijn tot de essentie herleid. Ze zijn eenvoudig en aangenaam en geven dankzij de grote ramen vrij uitzicht op de natuur. Tussen de verzorgingsessies door kunt u even verpozen in de hammam of de sauna of uitrusten in een donkere kamer die wordt verlicht met woodlicht (blauwviolette neon). En natuurlijk kunt u ook gewoon dagdromen in een ligstoel terwijl u de natuur gadeslaat.
Het hoogtepunt van het programma is een verblijf in het ‘thermoludieke zwembad’ met zijn indrukwekkende architectuur. Het bad is voor iedereen toegankelijk – het wordt trouwens druk bezocht door gezinnen – en strekt zich uit over 800 vierkante meter binnen- en buitenbaden met natuurlijk mineraalwater op een temperatuur van 32 °C afkomstig van de Clémentinebron. Alles is hier voorhanden: waterkanonnen, bubbelbaden en luchtbellenzetels. U kunt er zelfs een lichte maaltijd gebruiken.
Chaudfontaine: ‘nouvelle vague’-kuren
De Thermen van Chaud-fontaine, op dertig kilometer van Spa, hebben nooit de prestigieuze aura genoten van hun beroemde buur. Toch zijn ze meer dan de moeite waard. Onder impuls van een nieuwe directie leggen ze trouwens heel wat ambitie aan de dag.
Net zoals dat in Spa het geval is, zijn de weldaden van het water van Chaudfontaine al vanouds bekend. Charles Labalue, secretaris-generaal van de Fédération thermale de Belgique, geeft er misschien nog de beste definitie van: “Het is water dat goed is voor alles, zelfs voor de liefde! Het volstaat om ervan te drinken en erin te geloven.”
In 2001 werd een gloednieuw ‘Centre Thermal’ ingericht in een prestigieus klassiek kasteel uit de achttiende eeuw, gelegen in het midden van een uitgestrekt park. Enkele jaren geleden nam Gilbert Lodomez het management van het kuuroord over. Bijgestaan door zijn dochter Aurélia is hij nu vastbesloten om Chaudfontaine op te tillen naar de top van de welzijnscentra in België.
Het Château des Thermes biedt twee soorten activiteiten: een up-to-date spa en een eigenlijk thermaalcentrum met hammam, drie sauna’s (65 °C, 75 °C en 85 °C), een buitenzwembad met thermaal water en alle klassieke verzorgingen, bubbelbaden, massagedouches enzovoort, allemaal met warm bronwater van 36,6 °C uit de enige warmwaterbron in de Benelux.
Het echt originele aan de Thermen van Chaudfontaine schuilt echter in de spa. Voor deze ontspannende verzorging kunt u terecht op de eerste verdieping van het kasteel. De prachtig gerenoveerde cabines hebben een exotisch decor in felle kleuren. Aurélia, die verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling van het verzorgingsaanbod, is voortdurend op zoek naar nieuwigheden en voegt onophoudelijk de nieuwste behandelingen aan het programma toe. Of wat te vinden van massages met fijn goud, een ‘Perzische lotus’-behandeling (een peeling van de voetzolen met een lavasteen en een massage met Perzische oliën), packing in chocolade enzovoort?
We mogen zeker ook de ‘rituele hammamverzorging’ niet vergeten (twee uur, 145 euro), een exclusieve behandeling van de wereldberoemde spa Cinq Mondes die nergens anders in België wordt verstrekt en plaatsvindt in een cabine met privéhammam. Het ritueel staat ook open voor koppels en op het menu staan een peeling met zwarte zeep, een packing met rassoulcrème en een traditionele oosterse massage met warme oliën. Om te smelten van genot!
Hoewel ze nog gloednieuw is, is die verzorging toch al de grote must van het Château des Thermes. Mannen zijn daarnaast ook verlekkerd op de gelaatsverzorging, waarbij gebruikgemaakt wordt van Thalgo Men-producten (Soin Océan, 65 euro).
Om de familiale en intimistische sfeer te bewaren, ontvangt het centrum maar vijftig personen tegelijk. Op het volledig gere-noveerde gelijkvloers van het kasteel werd een gezellige bar ingericht, evenals een uitstekend restaurant. Aan het vuur staan Jean-Yves Monville (ex-chef van het Intercontinental in Genève) en zijn rechterhand Philippe Fléron (ex-Chêne Madame, het enige sterrenrestaurant in het Luikse), die zorgen voor een gezonde, maar tegelijk smakelijke en geraffineerde keuken.
Voor het comfort van de bezoekers werden de stallingen van het kasteel omgetoverd tot een charmant hotel met zeven kamers (198 euro voor een tweepersoonskamer). Tegen het einde van het jaar komt er ook een gloednieuw hotel met 45 kamers vlak daarnaast. Het onthaal is onberispelijk, opgewekt en uiterst voorkomend. Bedoeling is om iedereen in een gevoel van welzijn te wikkelen vanaf het ogenblik dat hij of zij over de drempel stapt. De klandizie bestaat voor 40 % uit mannen en 60 % uit vrouwen tussen de 25 en de 90, die zich een dag- of een weekendlang een luilekkerleventje op het kasteel willen veroorloven. Of, waarom ook niet, meteen voor een hele week.
Barbara Witkowska
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier