Mannen met ervaring

Qatar was een toernooi voor mannen met ervaring. Vraag het maar aan de 44-jarige Tony Johnstone.

Een erg charismatische speler kan men Tony Johnstone bezwaarlijk noemen. Maar daarover maakt deze Zimbabwaan zich allerminst zorgen: de man won zonder problemen de Open van Qatar en had niet de minste last met de Belgen Vanhootegem en Colsaerts. Onze twee landgenoten gingen zelfs meteen onderuit, nog voor ze aan de cut konden beginnen denken.

Neen, Qatar was een toernooi voor mannen met ervaring. De 44-jarige Johnstone finishte met veertien onder par en stak een cheque van 133.832 euro op zak. Tweede werd de Zweed Robert Karlsson, hoewel die drie ronden lang het klassement aanvoerde. De laatste dag stak een stevige Shamal-wind op, en die kon Johnstone niet van de wijs blazen. Op de eerste hole lukte hij een eagle, een par 5 na een leuke chip van helemaal achteraan de green. De Zimbabwaan nam de leiding en gaf die niet meer uit handen.

Meteen mocht de winnaar van het PGA-kampioenschap 1992 weer eens van winst proeven. Nog niet zo lang geleden overwoog hij nog om met golf te stoppen, omdat hij er bij het putten niets meer van terechtbracht. Een maand voor zijn optreden in Doha (Qatar) vertelde hij trouwens aan z’n echtgenote dat hij met pensioen zou gaan als het opnieuw niets zou worden op de green. Waarna hij zijn techniek grondig bijstuurde, en een week voor Dubai opnieuw putte als de beste.

“In Dubai had ik goed gespeeld, en tijdens het toernooi van Qatar voelde ik me almaar beter worden. Ja, ik verrijs uit de as. En blik nu terug op een verschrikkelijke periode. Echt waar, alleen de liefde voor de golfsport hield me in die moeilijke maanden overeind. De jongste weken stapte ik telkens opnieuw rillend op de golfbaan. Omdat ik me afvroeg hoe lang ik nu weer zou moeten putten om de bal binnen te krijgen.”

Na zijn overwinning flirt Johnstone opnieuw met de toptien van de Orde van Verdienste. Net zoals Karlsson dat eind 1999 deed, toen hij tot op de elfde plaats was doorgestoten. Maar deze keer moest Karlsson zich toch de mindere tonen, hoewel de Zweed begon met een 63 (9 onder par), meteen een nieuw record voor het parcours. “Dat ik hier tweede werd, is zeer positief voor mij,” aldus Karlsson. “Met die forse wind was het heel moeilijk spelen. Maar ik klaag niet over mijn 73. Tony sloeg een fantastische 70, en dat leverde hem toernooiwinst op. Ik verloor het toernooi niet, hij was het die het won.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content