MAN MET KREDIET

Verleden week maakte de Kredietbank bekend dat Luc Philips in april 1997 gedelegeerd bestuurder wordt. Hij volgt Aloys Vertongen op die met pensioen gaat.

“Over twee jaar verdwijnt de Belgische frank,” antwoordt Philips als we naar zijn belangrijkste uitdaging vragen. “Alle banken die op hun thuismarkt nog meer internationale concurrentie zullen ondervinden moeten zich dringend bezinnen over hun profiel. De uitdaging van de KB : een sterke Vlaamse bank blijven die gezien haar rendabiliteit onafhankelijk kan blijven. Als andere banken geloven in de bijna ongelimiteerde groei via overnames of fusies is dat hun zaak.”

Philips, 45 jaar, haalde zijn licentiaatsdiploma handels- en financiële wetenschappen aan het Hoger Instituut voor Bestuurs- en Handelswetenschappen in Brussel. De Dendermondenaar ooit nog actief in de nationale handbalploeg stapte in 1971 naar de Kredietbank, waar hij de eerste tien jaar werkte met binnenlandse en (later) buitenlandse kredieten. Daarna trok hij naar het KB-filiaal in New York, dat hij vanaf 1987 leidde. Gezien zijn internationale corporate-ervaring werd Philips in 1991 door de KB-hoofdzetel aangetrokken als directeur van de centrale directie Corporaties. Vanaf 1993 leidt hij het departement Corporate and investment banking.

“Iedereen kent onze sterke positie als bank voor Vlaamse particulieren en ondernemingen,” vertelt hij. “Maar onze corporate-poot staat minder in the picture. Nochtans kunnen we internationaal best concurreren als dienstverlener aan grote bedrijven. Kredietbank is jaren de nummer één geweest inzake obligatieleningen in ecu’s. We verkopen dergelijke producten heus niet aan Jan Modaal.”

Cynici beweren soms dat Belgische banken, nu ze hun comfortabele monopoliepositie als kredietverschaffer aan de Belgische staat en de particulieren kwijt zijn, krampachtig andere activiteiten zoeken om hun raison d’être te bewijzen. Met soms catastrofale gevolgen. Maar volgens Bach-liefhebber Philips is de uitbouw van de corporate-poot geen vlucht vooruit. “Op zich zijn de kredieten aan grote internationale bedrijven niet winstgevend,” erkent hij. “Maar je kan niet zonder. Eénmaal de grote internationale klanten met KB in zee gaan, raken ze overtuigd van onze expertise in treasury-activiteiten, exportstructuren en corporate finance in het algemeen.”

De kredietverlening aan bedrijven wordt dus relatief minder belangrijk. “Een lening op zich levert weinig toegevoegde waarde, omdat de bank alleen een eerder doordeweekse grondstof geld aandraagt,” aldus Philips. “In principe kan dat gebeuren door elke financiële instelling, ook door een verzekeringsonderneming. De marges zijn er erg smal. Een bank die winst wil maken, profileert zich dus in een ander segment. Begrijp me niet verkeerd. We zullen niet in het andere uiterste van de zuivere dienstenbank vervallen. Onze core business blijft de kredietverlening van en het advies aan Vlaamse kmo’s.”

LUC PHILIPS (KREDIETBANK) De uitdaging van de KB : een sterke Vlaamse bank blijven die gezien haar rendabiliteit onafhankelijk kan blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content