Wetstraat kibbelt over benoeming bestuurders Dexia Bank België

© Reuters

Het spook van de politisering bemoeilijkt de aanstelling van nieuwe bestuurders voor Dexia Bank België.

De federale regering Rupo raakt het niet eens over de benoeming van de bestuurders van Dexia Bank België. Het selectiebureau Egon Zehnder stelde een shortlist met kandidaten op, maar het dossier zit muurvast in de Wetstraat, schrijven De Morgen en De Tijd.

Niet alle partijen zijn tevreden zijn met de samenstelling van de lijst, is in regeringskringen te horen. Volgens verschillende bronnen wil de PS de shortlist in samenspraak met de voorzitter van Dexia Bank, Alfred Bouckaert, wijzigen. Iemand die aanvankelijk op de lijst met 25 namen stond, maar er is afgevallen, wil de PS alsnog inbrengen.

Andere partijen verzetten zich daar tegen. Ook zij zijn niet gelukkig dat bepaalde van “hun” mensen zijn afgevallen. “Als één partij zegt dat ze iemand eruit wil om er een eigen mannetje in te zetten, heeft dat een domino-effect. Dan zullen ook de andere partijen dat eisen”, luidt het in regeringskringen.

Politisering

Het dossier is dus sterk gepolitiseerd. De regering-Leterme had nochtans beslist om na de nationalisering van Dexia Bank het bestuur niet langer samen te stellen uit politici – wat tot oktober het geval was – maar met professionals uit de bankwereld. In de lijst met negen namen is volgens De Tijd al in de mate van het mogelijke rekening gehouden met politieke evenwichten en de man-vrouwverhoudingen.

Binnen de regering stelt men zich ook vragen bij de rol van Eric Kirsch (CD&V), de kabinetschef van Vanackere. Kirsch, die de procedure leidt voor de benoeming bij Dexia Bank België, is ook kandidaat om sp.a’er Luc Vanden Bossche te vervangen als voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content